Sport24 jul '12 11:47

Olympische stakers zetten organisatie voor paal

Auteur: Arjan Meesterburrie

De treinmachinisten en grensbewakers die vlak voor de Spelen willen staken zijn volgens veel Britten superegoïstisch en zetten het organiserend comité voor paal.

Treinmachinisten en grensbewakers dreigen het werk neer te leggen, omdat ze een Olympische bonus willen of om een hogere pensioenbijdrage af te dwingen. Ministers en de Londense burgemeester reageren woedend, zegt correspondent Lia van Bekhoven op BNR: "Ze zien dit echt als het ondermijnen van de Spelen, als het onderuit halen van het Britse imago en als het voor paal zetten van het organiserend comité."

Staken op drukste dag
Vooral de dreigende staking van grensbewakers op donderdag, één dag voor het begin van de Spelen, zet veel kwaad bloed: "Dat is de drukste dag op Heathrow. Tachtig procent van al het Olympisch verkeer, de atleten, de supporters, die komen via Heathrow het land binnen. En de grootste groep van die mensen komt donderdag aan en dat betekent dat duizenden dan urenlang vertraging kunnen oplopen", zegt Van Bekhoven.

Superegoïstisch
Veel Britten zijn bang dat ze internationaal het lachertje worden als de aangekondigde stakingen daadwerkelijk doorgaan: "Zo van ha, ha, ha, kijk die Britten zeven jaar de tijd gehad en nog steeds kunnen ze de Spelen niet organiseren [...] De stakers worden echt gezien als superegoïstisch, zo worden ze ook voorgesteld in de pers, als mensen die alleen geïnteresseerd zijn in hun eigen belang", zo constateert correspondent Lia van Bekhoven.

Onvoorspelbare zaken
In aanloop naar de Spelen waren behalve de mogelijke stakingen meer zaken die niet helemaal op rolletjes lopen. Zo was het aantal beveiligers niet goed ingeschat en was het Olympisch dorp niet op tijd af. Toch denkt Van Bekhoven dat het allemaal wel goed komt:

"Natuurlijk zijn er altijd onvoorspelbare zaken, die zich de laatste dagen voordoen en waarvan je moeilijk vantevoren kan inschatten dat ze gebeuren. Maar van al die zaken als beveiligers en het Olympisch dorp is er niks bij dat echt een groot probleem zou kunnen opleveren voor het verloop van de Spelen."

Merkpolitie
Wat wel veel irritatie wekt is de zogeheten merkpolitie: "Dat zijn die 300 Olympische dienaren die in uniform allerlei bedrijven afstruinen om te controleren of die geen teksten gebruiken die met de Spelen geassocieerd kunnen worden", legt Van Bekhoven uit.

Bedrijven die geen officiele Olympische sponsor zijn hebben te maken met een heel rijtje verboden woorden die ze niet in de etalage mogen gebruiken of op hun taarten mogen spuiten: "Olympisch, Spelen, zomer, Londen, 2012, goud, zilver en brons [...] Met dat soort absurdistisch gedrag hebben de sponsors zich niet echt populair gemaakt", merkt Lia van Bekhvoven in Londen. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen