Sport24 jul '12 08:20Aangepast op 24 jul '12 13:10

Olympische tijdmeting in Nederlandse handen

Auteur: Pieter van den Akker

Eeuwige roem en roemloze anonimiteit liggen niet ver uit elkaar. Soms niet meer dan een fractie van een seconde.

Nog drie dagen en de Olympische Spelen gaan van start. Nieuwe helden zullen zich aandienen, gevestigde namen zullen van hun voetstuk vallen. Het verschil tussen goud en een plaats in de achterhoede zal vaak niet meer zijn dan een fractie van een seconde.

Dat verschil tussen eeuwige glorie en roemloze anonimiteit wordt in Londen vastgesteld door een Nederlands bedrijf. BNR-verslaggever Jigal Krant ging langs bij het Haarlemse MYLAPS, leverancier van de infrastructuur van de tijdmeting van een groot aantal sporten in Londen.

Transponder
Directeur Bas van Rens van het Haarlemse MYLAPS weet dat het op de Spelen 'heel close' kan worden. "Dan moet je dus de verschillen op de finishlijn zo nauwkeurig mogelijk detecteren. Dat is waanzinnig moeilijk. Met een raceauto gaat dat nog wel, omdat je dan heel precies weet waar de transponder, waar de tijd op gemeten wordt, zit ten opzichte van de voorkant van de auto. Maar bij een mens is dat veel moeilijker. Een paar centimeter verschuiven op een mens betekent al dat je een andere tijdwaarneming krijgt."

Neem de borst van een atleet, die bij de finish naar voren wordt gedrukt. "Een vrij ongedefinieerd systeem", zegt Van Rens daarover. "Ook omdat de borst voorover of achterover kan hellen bij de finish. Daar moet je allemaal voor corrigeren."

Elektromagnetisch signaal
Dat gaat met een zendertje dat op de atleet wordt geplakt, vertelt hij. " Dat zendertje zendt een elektromagnetisch signaal, een pijl, naar de grond. Die pijl wordt opgepakt door een meetlus in de grond. Aan de hand van dat elektromagnetische signaal kunnen wij heel nauwkeurig detecteren wanneer die transponder precies midden boven de lus zit, midden boven de finishlijn."

Haartje dichterbij
Bij atletiek en andere 'actieve' sporten wordt er gemeten in duizenden van seconden, aldus Van Rens. Of dat geen gekkigheid is? "Dat is een discussie die je steeds meer krijgt. De verschillen worden steeds kleiner. De vraag is of je op een gegeven moment de ruis aan het meten bent of de verschillen tussen mensen. Maar jammer genoeg staat er in heel veel reglementen dat een gelijke finish niet kan, niet acceptabel is. Dan gaat men toch zoeken naar wie net dat ene haartje dichterbij is dan de ander."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen