Sport24 dec '12 15:23Aangepast op 24 dec '12 17:40

Dopingautoriteit: meer renners willen praten

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse Dopingautoriteit krijgt steeds meer reacties van renners die over hun dopingverleden willen praten. Herman Ram, de directeur van de Nederlandse dopingauthoriteit, ziet een kleine kentering.

"Het is niet zo dat er een hele andere wereld aan het ontstaan is, maar ik zie zeker verschuivingen", zei Ram maandag op BNR. Marcel Wintels, voorzitter van wielerbond KNWU, deed een dringende oproep aan de renners om naar voren te stappen en met het eerlijke verhaal te komen.

"Een aantal renners nemen de oproep van Wintels serieus. We doen voorzichtig wat uitnodigingen de deur uit. Daar hebben we vaak de situatie gehad dat men er uiteindelijk vanaf zag en dat is nu duidelijk aan het schuiven", vertelt Ram.

Strafvermindering
De Dopingautoriteit kan renners niet dwingen om te komen spreken, maar wel strafvermindering aanbieden. "Als men nu meedoet, dan komen we ongetwijfeld tot redelijke oplossingen. Als men hoopt dat het allemaal overwaait, dan denk ik dat men teleurgesteld kan worden. Er kan dan een moment komen dat we klaar zijn met een dossier en een tuchtprocedure opstarten; dan gaat het gelijk veel harder."

Pokerspel
Wielercommentator Danny Nelissen verwacht niet dat alles naar buiten gaat komen. "Ik denk dat Herman Ram het pokerspel goed speelt. Ram heeft het mandaat om te straffen, maar ik hoor hem nooit spreken over de toekomst. Daar hoor je Marcel Wintels meer over zeggen."

Nelissen vreest dat er via de waarheidscommissie onderling rekeningen vereffend gaan worden. “Als Jantje bij de waarheidscommissie komt en een rekening wil vereffenen met Henkie, dan kan dat gaan via Pietje. Maar niemand weet – en niemand kan dat inschatten – hoe die banden exact lopen. Welke vete wordt er op die manier recht gezet? Je gaat dan een rapport maken op basis van aannames.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen