Sport24 dec '12 06:43Aangepast op 24 dec '12 07:08

'Kom met het eerlijke verhaal, wielrenners'

Auteur: Pieter van den Akker

Het zijn van die berichten waar je niet eens meer van opkijkt, dat is pas opvallend. De Rabo-wielerploeg had een dopingprogramma, opgetuigd na de geflopte Tour de France in 1999.

Anoniem deed een oud-Raborenner dit weekend zijn verhaal bij de NOS. En in NRC lazen we dat ploegarts Geert Leinders de centrale spil in het dopingprogramma was. Steeds komt er nieuwe informatie over de Raboploeg en dopinggebruik naar buiten. Maar wat hebben we er aan? En wat kan de opvolger van de opgeheven Raboploeg hiermee?

Steeds sijpelt er meer informatie door, het komt in kleine brokjes. Maar de waarheid komt, voorziet Marcel Wintels, de voorzitter van de wielerbond: "We hebben als KNWU een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen. Daar kunnen mensen in vertrouwelijkheid, als ze daar prijs op stellen, hun verhaal doen. Er lopen ook internationaal verschillende onderzoeken."

Wintels verwacht daarom dat veel renners, begeleiders en verzorgers uit die tijd langzamerhand hun verhaal gaan doen. "Dat is ook wat we hen nadrukkelijk vragen om te gaan doen."

Geest uit de fles
Oud-ploegleider van Rabo Theo de Rooij laat telefonisch weten zich niet geroepen te voelen waar dan ook op te reageren. "Wat ik heb gedaan, kan ik verantwoorden", laat 'ie aan BNR weten. "En geschiedenis is geschiedenis", voegt 'ie daar aan toe.

Maar de geest lijkt uit de fles. Nu verklaart een oud-renner anoniem aan de NOS dat er binnen de Raboploeg op grote schaal werd gebruikt, met medeweten van de leiding. Wat is de volgende stap?

'Stap voor voren'
KNWU-voorzitter Wintels hoopt dat de grote jongens uit de Raboploeg van die tijd nu gaan praten. Hardop, en in het openbaar. "Als we hier nog maandenlang last van houden is dat, ook voor de betrokkenen zelf, heel slecht. Als je pas gaat toegeven op het moment dat het schriftelijke bewijs kei- en keihard op tafel ligt, heb je weinig krediet meer."

Appèl op renners
Om deze reden doet Wintels het beroep op 'alle betrokkenen uit die tijd'. "Stap naar voren, kom met het eerlijke verhaal, wat het ook is geweest. Ik denk dat dat beter begrepen wordt dan draaien en keren of naar anderen doorverwijzen."

José Been, wielercommentator bij Eurosport, gelooft niet dat het zover komt. "Ik denk dat je nooit gaat horen wat er precies is gebeurd", zegt zij op BNR. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het boek van Tyler Hamilton over de US Postal-ploeg van Lance Armstrong: daar staat nog niet eens alles in. Terwijl hij pretendeert alles te schrijven."

'Nederlandse Hamilton komt er niet'
Been denkt niet dat er 'een Nederlandse Tyler Hamilton' komt. "Niemand zal dat als eerste willen doen. Ik was wel verbaasd door de anonieme renner die de NOS opvoert en dat we al zover zijn gekomen met een bekentenis. Maar het volledige verhaal zal de pers nooit weten en zullen de fans nooit weten. De omerta, zoals die heerst in de wielerwereld, is nog steeds te sterk om dat helemaal naar buiten te brengen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen