De overkoepelende wielerinstantie neemt alle sancties van het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA over. "Voor hem is er geen plaats meer in het wielrennen'', zei McQuaid.
Kruispunt
Verder zei McQuaid dat het wielrennen een klap heeft geïncaseerd door het rapport. "Mijn boodschap is dat wielrennen een toekomst heeft. Het is niet de eerste keer dat wielrennen op een kruispunt staat. We moeten naar het verleden kijken; dan zal er een weg voorwaarts gevonden worden. Vandaag gaan we die weg in", zei McQuaid.
Andere schorsingen
De UCI neemt ook de schorsingen van de getuigen over. Dat betekent dat Tom Danielson, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde en David Zabriskie voor zes maanden zijn geschorst.
McQuaid stapt niet op
Ook maakte McQuaid duidelijk dat hij niet van plan is om op te stappen. "Toen ik aantrad in 2005 werd de strijd tegen doping een prioriteit. Dat is het nog steeds. Ik geef toe dat er een dopingcultuur in de sport was, maar daar hebben we de laatste jaren veel aangedaan.''
Door veel betrokkenen wordt het UCI inzake het dossier Lance Armstrong nalatigheid verweten.
Hein Verbruggen
McQuaid heeft geen enkele reden om te vermoeden dat Hein Verbruggen enige rol in de dopingaffaire rond Lance Armstrong heeft gespeeld. "Uit niets blijkt dat Hein Verbruggen iets verkeerds heeft gedaan."
Verbruggen werd vorige week beschuldigd door Kathy LeMond. Volgens de vrouw van tweevoudig tourwinnaar Greg LeMond zou de Nederlandse topbestuurder 500.000 dollar van sponsor Nike in 1999 hebben ontvangen om een positieve dopingtest van de onttroonde Lance Armstrong weg te moffelen.
Wie krijgt de zeges?
Grote vraag is of die zeven Tour-edities nu een nieuwe winaar krijgen. “Wat er gebeurt zien we later; er moet worden gekeken naar de regels. De UCI bepaalt vrijdag of de zeven afgenomen Tourtitels worden herverdeeld", zei McQuaid. Tijdens die speciale vergadering van de UCI wordt ook bekend of het prijzengeld wordt teruggevorderd.
Tourdirecteur
Eerder zei tourdirecteur Christian Prudhomme dat hij er op tegen is om de zeven touroverwinningen van Lance Armstrong aan een andere renner te geven. "We kunnen niet onverschillig blijven over wat het USADA deze week naar buiten heeft gebracht. Er is een vernietigend beeld geschetst", zegt Prudhomme.
Franse wielerbond
Eerder opteerde ook de Franse wielerbond er voor om de overwinningen van Armstrong niet aan de nummers 2 toe te wijzen. Al die renners zijn al eens genoemd bij een dopingzaak of daarvoor geschorst.
Vernietigend rapport USADA
Armstong kwam zwaar onder vuur te liggen na zware beschuldigingen van dopinggebruik in een lijvig rapport van het Amerikaanse dopingagentschap USADA. Volgens het rapport was de ex-wielrenner de spil in het grootste dopingschandaal in de historie van de sport.
Rabobank
De Rabobank heeft besloten om per 31 december 2012 te stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel van de heren als van de dames. Rabobank blijft wel als sponsor verbonden aan de amateursport, waaronder de jeugdopleiding en het veldrijden.
Rabobank heeft dit besloten naar aanleiding van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA vorige week.