Sport19 okt '12 08:58Aangepast op 19 okt '12 21:02

Rabobank stopt met sponsoring wielerploeg

Auteur: Anne-Greet Haars

Fietsmerk Giant overweegt de sponsoring van de Raboploeg over te nemen, nu de Rabobank ermee stopt. Dat heeft Tom Davies, Sports Marketing Manager van Giant, tegen BNR gezegd.

Giant levert nu al de fietsen voor de renners, maar denkt eraan die sponsoring uit te breiden. "We overwegen serieus om de hoofdsponsor te worden van de Raboploeg", zegt Davies. "Een andere optie zou zijn om de ploeg materieel te ondersteunen of bijvoorbeeld een co-sponsorschap met een andere partner."

Giant is al enkele jaren de fietssponsor van de Raboploeg. Het Taiwanese fietsenmerk heeft vestigingen in Taiwan en China, maar produceert ook fietsen in Nederland.

Rabo
De Rabobank heeft besloten om per 31 december 2012 te stoppen met de sponsoring van de professionele wielerploegen, zowel van de heren als van de dames. Rabobank blijft wel als sponsor verbonden aan de amateursport, waaronder de jeugdopleiding en het veldrijden.

Rabobank heeft dit besloten naar aanleiding van het rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA vorige week. 'Dit rapport spreekt boekdelen', staat in de verklaring van de Rabobank.

Stichting
Komend seizoen zal de Raboprofploeg aan de start verschijnen in wielerwedstrijden, maar dan zonder de naam van de sponsor op het shirt. De ploeg wordt ondergebracht in een speciale stichting. Aan de juridische aspecten daarvan wordt momenteel gewerkt. Dat maakte Bruggink op de persconferentie bekend.

Bruggink sprak het volste vertrouwen uit dat de ploeg gewoon mee kan rijden in de ProTour. De Rabobank komt alle financiële en contractuele verplichtingen richting de ploeg na, stelde hij verder.

"Rabobank nam het woord 'principeel rot' vaak in de mond", vertelt BNR's Jeroen Stans die bij de persconferentie aanwezig was.

Knebel
Harold Knebel zal bij de wielerploeg die ontstaat na het terugtreden van Rabobank als hoofdsponsor geen functie vervullen. De huidige directeur van Rabobank Wielerploegen begeleidt de overgang naar de nieuwe structuur en stapt dan op. Dat zei Knebel vrijdag nadat de bank het besluit te stoppen met de wielerploeg had toegelicht.

"Ik ga er de komende tijd voor zorgen dat er een ploeg staat en dat er voor alle takken van ons team een toekomst is'', vertelde Knebel.

Worstelen
"We lopen al langer te worstelen over de vraag of we al dan niet de sponsoring van onze wielerploegen zouden moeten continueren. Sinds de publicatie van het USADA-rapport is de besluitvorming in een stroomversnelling gegaan”, legt Bruggink vrijdagochtend op BNR uit.

“Het rapport wijst uit dat de internationale wielerwereld, inclusief al haar instituties, behoorlijk verziekt is. We zien geen uitzicht op een krachtig herstel. Op grond daarvan zijn we helaas tot de conclusie gekomen om er een punt achter te zetten.”

Rasmussen
“Vanaf de affaire Rasmussen hebben we alles in werking gesteld om er voor te zorgen dat onze ploeg schoon is", vervolgt Bruggink op BNR.

"En dat we zelfs onder dat soort omstandigheden toch weer bij tijd en wijle geconfronteerd worden met verrassingen – en daarbij verwijs ik naar het bericht dat we gisteren bekend hebben gemaakt over Barredo – geeft wel weer aan dat ondanks alle uitspraken van betrokken renners en ploegen dat ze schoon waren, er toch weer de mogelijkheid bestaat dat er wel degelijk sprake is geweest van dopinggebruik.”

Ziek
"Het geeft gewoon aan dat deze wereld ziek is en blijkbaar niet in staat is om het zelfreinigend vermogen op te brengen om op afzienbare termijn alles ten goede te laten keren.”

Marianne Vos
Bruggink zegt dat Rabobank "alles op alles zal stellen om Vos op een passende manier te onderstueen in haar ambities richting een volgende titel."

Humberto Tan vroeg of Rabobank Marianne Vos wel individueel blijft ondersteunen op weg naar de Olympische Spelen in Rio. “Uw interpretatie komt een heel eind in de goede richting", was het antwoord van de CFO van de bank.

Lees de reactie van Marianne Vos hier.

Geen verrassing voor Smeets
Voor Mart Smeets was het eigenlijk niet echt een verrassing. “Ze gaan niet helemaal weg, maar hebben een duidelijke keuze gemaakt voor het professionele wielrennen.”

“De geuren die uit de wielersport opstijgen die laatste dagen zijn dermate dat je van een bank als de Rabobank – die vertrouwen wil uitstralen – het aanneemt dat dit teveel voor ze is.”

Wat weten ze van de dames?
“Het eerste wat mij opviel is dat ze de dames gelijkschakelen met de heren. Dat is misschien wel merkwaardig, want wat weten ze dan van de damessport af, vraag ik me gelijk af”, zegt Smeets op BNR.

“En welke wielerploegen zijn er nu zo gehaaid om meteen de Gesink’s en Mollema’s over te nemen? Ik denk ook: is er misschien een andere geldgever die de ploeg wil overnemen. Dat ligt niet voor de hand, want ieder weldenkend mens zal moeten erkennen dat het een zooitje is in de wielrennerij."

Grote sponsor
Rabobank was in 2011 de grootste sponsor van Nederland. De bank besteedt jaarlijks 50 miljoen euro aan sponsorrechten.

Vorige week
Vorige week zei hoofd sponsoring Heleen Crielaard van Rabobank dat ze nog geen reden zag om de financiering van de wielerploeg stop te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen