Ram geeft aan dat hij geen optimist van zichzelf is, maar in dit geval wel denkt dat er iets fundamenteels gebeurd is. "Iedereen moet er van doordrongen zijn dat er echt iets moet gebeuren."
"We waren op de goede weg. Er is al veel veranderd, maar daar zal nu extra hard aangewerkt moeten worden.”
Teleurgesteld
“Ik ben het er volkomen mee eens dat de uitspraak van USADA een goede en stevige uitspraak is en dus dat ze geen beroep aantekenen”, zegt Ram. “Maar het stelt me teleur dat de UCI zelf een aantal vragen die er nu liggen op basis van het rapport, blijkbaar niet op korte termijn gaat proberen te beantwoorden.”
Dopingcontroles
Zo staat er bijvoorbeeld in het USADA-rapport dat renners van tevoren wisten dat er dopingcontroles aankwamen. “Dat is in mijn vak ‘vloeken in de kerk’ en onaanvaardbaar. Als dat mijn eigen organisatie betrof dan zou ik heel hard aan de slag gaan om daar een antwoord op te krijgen.”
Dubbelrol
"Ik vind het niet goed dat dit aspect men dit klaarblijkelijk niet belangrijk genoeg vond om het uitzoeken. Maar tegelijkertijd is het zo dat de antidopingwereld zo is georganiseerd dat internationale federaties een dubbelrol hebben: ze moeten de sport promoten, organiseren, dienen en tegelijkertijd zijn ze ook verantwoordelijk voor de bestrijding van doping", aldus Ram.
Lering
Christian Prudhomme hoopt dat de internationale wielrenunie UCI lering trekt uit de affaire rond Lance Armstrong. "De UCI moet hier lessen uit trekken. Door de uitstraling van Armstrong raakt dit de hele wereld, niet alleen Frankrijk. Dit is een mondiale crisis'',
Prijzengeld
Ook is de tourdirecteur van mening dat Armstrong nu zijn naam uit de uitslagenlijst is geschrapt ook zijn prijzengeld moet inleveren. “Het reglement van de UCI is wat dat betreft duidelijk. Als een renner zijn klassering verliest die geld heeft opgebracht moet hij de premie terugbetalen'', zegt Prudhomme.
Volgens de berekeningen van het Franse sportblad L'Equipe heeft de Amerikaanse dopingzondaar in de Tour bijna 3 miljoen euro bijeengefietst.
Verleden
“Het kan wel dat Armstrong zijn prijzengeld moet terugstorten. Het is in het verleden alleen niet zoveel gedaan”, zegt Marjan Olfers, bijzonder hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit, maandag op BNR.
“Armstrong heeft gezegd dat hij zich niet gaat verdedigen en dat betekent feitelijk dat het bewijs overeind blijft."