Sport27 dec '12 11:14

Mino Raiola: sorry Cruijff

Auteur: Pieter van den Akker

Voetbalmakelaar Mino Raiola biedt Johan Cruijff zijn excuses aan. Hij had Cruijff geen 'demente eikel' mogen noemen, zegt de agent van topspelers als Zlatan Ibrahimovic en Mario Balotelli op BNR.

Raiola zette Nederlands beste voetballer ooit een paar weken geleden zo weg. Hij stoort zich er nog steeds aan dat alles wat Cruijff zegt ‘voor waar wordt aangenomen’, maar neemt wat van zijn woorden terug.

Ernstige ziekte
“Als je een fout maakt, moet je ook je excuses durven aan te bieden”, zegt Raiola in gesprek met BNR’s Paul van Liempt. “Ik had het woord dement niet mogen gebruiken. Dat is een ernstige ziekte, die een hele hoop mensen hebben. Eigenlijk mag je dat zo niet zeggen. Ik heb een vader van dezelfde leeftijd als Johan. Als die zo genoemd zou worden, zou ik het ook niet leuk vinden. Ik zal hem nooit meer dement noemen.”

Toch blijft zijn kritiek op Cruijff grotendeels overeind. “Ik heb niet zo veel met Cruijff. Ik vind dat Cruijff precies het tegenovergestelde doet van wat ik verwacht van iemand die uit de topsport komt. Ik vind dat je het credo moet hebben dat de beste boven moet komen drijven, onafhankelijk van uit welke leeftijdsgroep je komt of welke ‘stam’ je komt. Als je beste voetballer bent, word je de beste voetballer.”

'Wat Cruijff zegt, is onzin'
Raiola verwijt Cruijff de ‘voetbalwereld gesloten te houden’. “Hij heeft zoiets van ‘laten we ervoor zorgen dat ex-voetballers in hoge posities terechtkomen omdát ze ex-voetballers zijn. Niet omdat ze iets bewezen hebben. Zijn club Barcelona wordt niet geleid door ex-voetballers hoor. Dat is wat ik bedoel als ik zeg dat Nederland stopt met nadenken. Ik zou willen zeggen: ‘laten we eens kijken wat Cruijff zegt. Is dat nou waar? Dan ga je naar AC Milan toe, een club die de laatste 25 jaar 27 titels heeft gewonnen en tussen neus en lippen door ‘meneer Cruijff’ heeft verslagen met 4-0 in Athene. AC Milan is nog nooit geleid door ex-voetballers. Juventus, ook nog nooit geleid door ex-voetballers.”

Waarom Cruijff dan zo hoog opgeeft van oud-voetballers in de leiding van grote voetbalclubs? “Dat weet ik niet, dat moet je hem vragen. Maar het is duidelijk dat ik het onzin vind. Het is onzinnig om te veronderstellen dat er geen betere kandidaat voor Ajax is dan Edwin van der Sar.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen