Sport13 dec '12 08:01

'Kans gering dat matchfixing nooit in Nederland gebeurt'

Auteur: Anne-Greet Haars

De KNVB houdt er rekening mee dat voetbalwedstrijden in ons land niet eerlijk verlopen: het zogeheten matchfixing. Maar de voetbalbond heeft daar geen concrete aanwijzingen voor.

Bij het hoofdkantoor van de KNVB was gisteren een bijeenkomst tussen de voetbalbond, Nederlandse voetbalclubs en Interpol. Interpol is ingehuurd door de FIFA om onderzoek te doen naar matchfixing en heeft de KNVB en clubs bijgepraat over het wereldwijde probleem.

Zo werd gisteren bekend dat dat 1 op de 6 Belgische voetballers weleens is benaderd om een wedstrijd te manipuleren. Dat blijkt uit een enquête onder 945 Belgische voetballers.

Naïef
"Het is heel naïef om te denken dat het niet in Nederland gebeurt. Iedereen die de afgelopen jaren het nieuws heeft gevolgd, moet gehoord hebben wat er in de landen om ons heen gebeurd is. Tot op heden hebben we nooit iets kunnen bewijzen of vastgesteld, maar de kans lijkt me gering dat hier nooit wat gebeurt", vertelt manager competitiezaken betaald voetbal van de KNVB, Gijs de Jong, donderdagochtend op BNR.

In 2011 was de jaaromzet van de gokindustrie 500 miljard euro, vertelt De Jong. "De pakkans en straffen zijn laag: dat maakt het heel interessant voor de georganiseerde misdaad."

Preventieve kant
"Interpol heeft gisteren vooral laten zien hoe snel zo'n netwerk vertakt over de wereld. Ook hebben ze een ingrijpend filmpje laten zien van een Belgische speler wiens carrière in een jaar tijd in de knoppen is gegaan", vertelt De Jong.

"Ze zeggen dat we aan de preventieve kant moeten gaan zitten. Wij kunnen veel doen aan de voorzijde door reglementair zaken goed te regelen, spelers voor te lichten en scheidsrechters goed te begeleiden."

Algeheel gokverbod
De KNVB werkt bijvoorbeeld aan een algeheel gokverbod voor voetballers en scheidsrechters. Momenteel mogen ze alleen niet op eigen wedstrijden geld inzetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen