Sport2 aug '13 17:33Aangepast op 2 aug '13 19:25

Van Praag: Russische voetbalbond ziet homotolerantie wél zitten

Auteur: Marjan van den Berg

Tijdens de Olympische Winterspelen in Rusland mag dan de anti-homowet van kracht zijn; de Russische voetbalbond toont intussen interesse in het homobeleid van de KNVB. Dat zegt KNVB-voorzitter Michael van Praag op BNR.

"Zoals u weet zit ik ook in het UEFA-bestuur en vorige week heb ik hier nog met een aantal Russen over gesproken. Zij zeiden dat ze sympathiek stonden tegenover dat wat wij gaan doen, omdat Nederland - zo zei hij het - voorop loopt op het gebied van tolerantie", zei Van Praag. "Dus misschien gaan de panelen daar op een gegeven moment ook wel schuiven."

Geen zorgen
Rusland heeft laten weten dat de omstreden antihomowet toch van kracht zal zijn tijdens de Winterspelen in Sochi. Technisch directeur van NOC*NSF Maurits Hendriks zei gisteren dat hij zich daarover geen zorgen maakt. "Dergelijke wetgeving past gewoon niet binnen de Olympische Spelen", zei Hendriks tegenover NUsport. "Wij gaan ervan uit dat die garantie overeind blijft en dat die wet niet van toepassing zal zijn op sporters, begeleiders en supporters die naar Sochi afreizen."

Van Praag: "Ik maak me in elk geval wel zorgen. Dat is ook de reden waarom wij bij de KNVB de afgelopen twee jaar zo actief zijn en eigenlijk het voorbeeld willen geven."

Gay Pride
Zo probeert de KNVB homoseksualiteit bespreekbaar te maken, onder meer met workshops bij clubs en een website. Verder vaart er zaterdag tijdens de botenparade van Gay Pride een voetbalboot mee, met onder anderen Van Praag, bondscoach Louis van Gaal en oud-international Patrick Kluivert aan boord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen