Sport21 dec '12 18:13

KNVB-regels zijn contraproductief

Auteur: Harmen Simon Teunis

De maatregel van de KNVB om strenger op te treden als andere spelers dan de aanvoerder kritiek uiten op de scheidsrechter gaat contraproductief werken. Dat zegt oud-voetbalscheidsrechter Mario van den Ende.

Van den Ende is verbaasd dat de regel alleen in het betaald voetbal strenger toegepast gaat worden. "Er worden iedere week 18 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld en 30.000 op amateurniveau. Ze slaan door in het willen geven van een voorbeeldfunctie aan het betaald voetbal. Ik weet niet wie deze regel bedacht heeft, het zijn volgens mij meer mensen die in de padvinderij dan in de voetballerij thuis horen. Ik vind dit weer zo’n draconische maatregel die genomen wordt, door mensen zonder echt voetbalverstand", zegt Van den Ende tegen BNR.

De KNVB maakte vrijdag bekend dat alleen de aanvoerder van een club uit het betaalde voetbal de scheidsrechter na de winterstop nog om opheldering mag vragen bij onduidelijke beslissingen. Als zijn medespelers in woord of gebaar toch protesteren bij de arbiter, krijgen ze een gele kaart.

Emotie weg
Van den Ende is bang dat de regel negatief uitpakt voor de kwaliteit van het spel. "In het topvoetbal zijn kwaliteit en emotie twee heel belangrijke ingrediënten. Nu ga je een heel groot van die emotie wegnemen op het voetbalveld. Ik denk dat daar het hele voetbalproduct niet echt beter van wordt", aldus Van den Ende.

Het wordt voor een aanvoerder niet bepaald makkelijker om überhaupt te reageren, zegt Van den Ende. "Welke woorden en gebaren mag een speler maken als hij wil protesteren? Moet hij eerst zijn vinger opsteken, eerst een buiging maken voor de scheidsrechter of een bandje opsteken waar respect op staat?"

Interpretatie
En ook de interpretatie van de scheidsrechter speelt een belangrijke rol. "Scheidsrechters zijn individuen met eigen persoonlijke kenmerken. Voor de een is met twee woorden spreken gangbaar, terwijl een ander misschien een heel andere toonsoort gewend is", concludeert Van den Ende.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen