Sport8 dec '12 17:01Aangepast op 8 dec '12 17:43

'Diep respect voor opstelling Buitenboys'

Auteur: Pieter van den Akker

Minister Schippers heeft diep respect voor de manier waarop sc Buitenboys zich heeft opgesteld na de mishandeling van de overleden grensrechter Richard Nieuwhuizen.

Dat zegt haar woordvoerder tegen BNR. De reactie komt nadat voorzitter Marcel Oost van sc Buitenboys zaterdagochtend tegen deze zender zei dat de voetbalclub uit Almere boos is op de minister.

'Genoeg gedaan'
Die ontstond bij het zien van de beelden van Schippers, die vrijdagavond bij Pauw en Witteman suggereerde dat niemand heeft ingegrepen bij de fatale mishandeling van Buitenboys-grensrechter Nieuwenhuizen. 'Verbijsterend', zo sprak ze in de tv-uitzending.

Dat er geen pogingen zijn gedaan de mishandeling te stoppen is totaal niet waar, zei Oost daarop. "Als je nou zo'n functie hebt vind ik niet dat je 'vanaf een foto' dit soort dingen kan roepen. Want dan raak je gewoon mensen die daar emotioneel bij betrokken zijn. Dat kan gewoon niet, want het is ook niet waar. Er is genoeg gedaan."

Geen verwijt
De minister laat nu via haar woordvoerder weten: "Dat de tragische afloop niet voorkomen kon worden door omstanders, is een constatering. En uiteraard geen verwijt. Het maakt onderdeel uit van het maatschappelijke probleem waar we voor staan."

De minister wil kwijt dat ze 'diep respect' heeft voor de wijze waarop de club 'met het afschuwelijke voorval en met alles wat op hen is afgekomen, is omgegaan'. Schippers heeft hier zaterdagochtend over gesproken met Marcel Oost.

Niet bedoeld om te kwetsen
Oost beaamt dat hij na publicatie door BNR is gebeld door de minister. "Ze zei dat ze het nooit zo heeft bedoeld om mensen te kwetsen en dat het verkeerd begrepen is." Maar hoe de minister het dan wel heeft bedoeld, weet Oost na het gesprek nog steeds niet. "Dat heb ik gevraagd, maar ik kreeg er geen antwoord op. Daar ging ze niet op in."

Toch is hij niet boos. "Ik heb de afgelopen week zoveel meegemaakt dat ik niet meer uit mijn vel spring. Maar het zou haar sieren als ze zegt 'ik heb iets stoms gezegd'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen