Sport28 nov '12 13:32Aangepast op 28 nov '12 18:36

UEFA overweegt afschaffen Europa League

Auteur: Anne-Greet Haars

Niet alleen de UEFA, maar ook de KNVB stelt de opzet van de Europa League ter discussie. UEFA-voorzitter Michel Platini overweegt het format van de Europa League aan te passen. "Mogelijk wordt het toernooi zelfs helemaal afgeschaft en mogen er straks 64 clubs meedoen aan de Champions League."

Dat verklaarde de voorzitter van de UEFA woensdag in een interview met een Franse krant.

Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal op 10 december in Zeist kunnen vertegenwoordigers van de clubs hun mening geven over de hervormingsplannen van Platini. Ook enkele voorstellen van de KNVB tot vernieuwing van de Europa League, die zich zowel bij de clubs als bij het publiek niet in grote populariteit kan verheugen, komen tijdens de bijeenkomst in Zeist aan de orde.

Financiële herverdeling
Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, liet woensdag op de website van VI weten dat hij sowieso een voorstander is van een financiële herverdeling tussen de lucratieve Champions League en de veel minder gedoteerde Europa League. Ook pleit hij voor een andere speeldag (dinsdag in plaats van donderdag), een ander tijdstip (21.05 uur vindt de KNVB te laat voor het publiek) en voor toelating van de finalisten van de Europa League tot de Champions League in het seizoen erna.

Meerdere opties
Een andere suggestie dan de eerder genoemde is volgens Platini de Europa League op te waarderen en de winnaar mee te laten doen aan de Champions League. Platini: "We werken momenteel meerdere opties uit. Niets is nog zeker. In de loop van 2014 nemen we een beslissing over de periode van 2015 tot 2018.''

Prioriteiten
Veel clubs stellen niet hun sterkste elftallen op in de Europa League, omdat ze andere prioriteiten stellen. FC Twente en PSV zijn een speelronde voor het einde van de groepsfase al uitgeschakeld. De afgelopen jaren "overwinterden'' ze steeds moeiteloos. Vaak bleven spelers uit voorzorg uit de kant.

Videobeelden
Platini liet verder weten in de toekomst mogelijk videobeelden te willen gebruiken bij het beoordelen van buitenspelsituaties. Hij zei wel dat dit idee nog in een zeer prematuur stadium verkeert.

Bayern München
Namens Bayern München liet Karl-Heinz Rummenigge meteen weten niets te zien in uitbreiding van de Champions League. "Het gaat volgens mij om kwaliteit, niet om kwantiteit. Deze maatregel zal het spelniveau niet ten goede komen. Wij zijn tegen afschaffing van de Europa League én tegen een grotere Champions League.''

Gerelateerde artikelen