Sport18 jul '13 14:32

Levensgevaarlijke afdaling wacht op het peloton

Auteur: BNR Webredactie

Gaten in de weg, geen vangrail, gesmolten asfalt, en misschien ook nog regen. De Tour maakt zich op voor een levensgevaarlijke afdaling.

Foto: Flavio Pasquino
Foto: Flavio Pasquino

De Duitser Tony Martin noemt de afdaling onverantwoord. Gele truidrager Froome wil de afdaling uit de etappe halen als het regent. Maar toch moeten de renners in de Tour de France na de eerste beklimming van Alpe d'Huez, afdalen via de Col de Sarenne.

Gevaarlijk
Oud-prof en documentairemaker Flavio Pasquino verkende de afdaling enkele weken terug. Hij zegt over de afdaling: "Hij is heel gevaarlijk, maar het hangt er natuurlijk van af hoe de renners naar beneden gaan. Het kan heel erg gevaarlijk worden. Er zijn helemaal geen relingen of niks. Je speelt in feite wel met je leven. Ook voor de mensen die in de auto zitten, is het gevaarlijk. Dat voelt eigenlijk nog naarder. En als je met een auto naar beneden kukelt, overleef je het ook niet denk ik."

Veiligheid
Waarom de renners er dan toch naar beneden moeten? "Ik heb een beetje het idee dat de ASO (Tourorganisatie, red.) de Giro d'Italia een beetje imiteert. Daar zijn ook best wel wat gevaarlijke afdalingen, maar ook idiote klimmetjes in opgenomen dit jaar. Het lijkt wel alsof men een beetje de trend volgt spectaculaire koersen te creëren. Maar je moet ook nog denken aan de veiligheid van de renners en die is wel een beetje in het geding denk ik."