Sport19 jul '12 17:10

Britse grenswachten staken dag voor Spelen

Auteur: Mijke Hurkx

De Britse grenswachten staken een dag voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen, op 26 juli. Ook de machinisten dreigen met een staking tijdens de atletiekfinales.

De douanebeambten vinden dat de werkdruk toeneemt door geplande ontslagen. Dit maakte hun vakbond PCS donderdag bekend. Ook de vakbond voor machinisten Aslef kondigde woensdag op zijn website aan te staken tijdens de Spelen.

Werkdruk
De douanebeambten konden hun werk naar eigen zeggen nauwelijks aan. Op het Londense vliegveld Heathrow was er te weinig personeel, waardoor soms lange rijen ontstonden bij de paspoortcontrole.

Catastrofe
De UK Border Agency controleert onder meer bij internationale vliegvelden en de havens waar veerboten van het Europese vasteland aankomen. De grenswachten weigeren volgens hun bond ook over te werken van 27 juli tot 20 augustus. Rond het begin van de Olympische Spelen reizen waarschijnlijk honderdduizenden mensen naar Londen.

Reactie Britse regering
De Britse regering had de staking woensdag al veroordeeld, toen de vakbond zei dat zijn leden wilden staken. De regering benadrukte dat slechts 20 procent van de vakbondsleden had gestemd over het besluit om het werk neer te leggen. Premier David Cameron: ,,Ik denk niet dat het goed is, ik denk niet dat het gerechtvaardigd is.'' De regering kondigde eerder al aan extra personeel in te zetten om de toestroom van reizigers tijdens de Spelen aan te kunnen.

Machinisten
De treinbestuurders zijn verwikkeld in een conflict met hun werkgevers over pensioenen. Leden van vakbond Aslef zouden van plan zijn van 6 tot en met 8 augustus het werk neer te leggen. Dan zijn er enkele atletiekfinales in het olympische stadion.

Eind juni staakten de machinisten al. Daarna gingen zij weer om de tafel met de werkgever, maar volgens de bond hebben zij onvoldoende toezeggingen gehad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen