Sport24 okt '12 12:32Aangepast op 24 okt '12 15:53

Honderdste Tour eindigt in het donker

Auteur: Anne-Greet Haars

Twee dagen nadat Lance Armstrong zijn zeven Tourzeges kwijtraakte, wordt de 100e editie van de Ronde van Frankrijk gepresenteerd. Een Tour met twee keer de beklimming van Alpe d'Huez op één dag.

En daarmee krijgt de 100e editie van de Ronde van Frankrijk in de slotweek een spectaculair hoogtepunt. Ook de Mont Ventoux staat op het programma.

Maar een absoluut hoogtepunt moet het einde worden van deze Toureditie. De renners komen op de laatste dag 's avonds aan op de Champs Élysées, compleet met vuurwerk.

Start
De start is op 29 juni met een 'gewone' etappe op Corsica. Na drie dagen op het eiland verhuist de karavaan naar Nice. Vandaaruit gaan het via de Pyreneeën naar de westkust, daarna onder Parijs door naar de Alpen. Op 21 juli is de finish op de Champs-Elysées. Die vindt voor het eerst plaats in de avonduren.

Armstrong
Tijdens de presentatie van het routeschema werd een historisch filmpje laten zien van de voorbijgaande 99 rondes. Lance Armstrong kwam nergens in voor.

Wielrennen sterker dan doping
"De naam is niet genoemd", zegt BNR's sportredacteur Edwin Driessen. "Maar er is wel wat over doping gezegd. Prudhomme zei vooral dat wielrennen sterker is dan doping. De jacht gaan we winnen."

"En hij deed een beroep op de ploegen; om hun ploegen te zuiveren van dopingzondaars. Hij zei dat de managers de sleutel in handen hebben en ervoor moeten zorgen dat de huidige generatie de sport clean kan bedrijven."

Tijdritten
De Tour van 2013 telt twee individuele tijdritten en een ploegentijdrit, meteen na aankomst op het vasteland in Nice. Er zijn vier aankomsten bergop met de laatste, naar Semnoz, op de voorlaatste dag.

Sprinters
Voor de sprinters ligt er, wegens het ontbreken van een proloog, een kans de eerste geletruidrager te worden in een rit van Porto-Vecchio naar Bastia. De klimmers worden op de achtste dag voor het eerst getest met een Pyreneeënrit naar Ax-3 Domaines.

De dag erna volgt een rit met vijf beklimmingen naar Bagnères-de-Bigorre. Op 'Quatorze Juillet' (14 juli) is de aankomst op de mythische berg Mont Ventoux. Na de tweede individuele tijdrit en een tweede rustdag is op 18 juli de rit waarin Alpe d'Huez twee keer wordt beklommen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen