Sport26 mei '13 14:36Aangepast op 26 mei '13 15:20

FC Utrecht gaat Europa in

Auteur: BNR Webredactie

FC Utrecht gaat voor het eerst in drie jaar tijd Europa in. De ploeg was in de finale van de play-offs over twee duels FC Twente de baas. Na de eerdere zege in Enschede (2-0) volstond zondag voor eigen publiek een krappe nederlaag: 1-2.

Archieffoto: Jan Wuytens (M) en Marcus Nilsson (R) omhelzen doelpuntenmaker Edouard Duplan (L) van FC Utrecht na de 1-0
Archieffoto: Jan Wuytens (M) en Marcus Nilsson (R) omhelzen doelpuntenmaker Edouard Duplan (L) van FC Utrecht na de 1-0

Twente wekte aanvankelijk niet de indruk echt nog te geloven in de kansen op spelen in de Europa League. De ploeg werd op alle vlakken afgetroefd door Utrecht, dat feller en onverzettelijker was. Gesteund door een vol stadion Galgenwaard hoopte de equipe, die aantrad zonder de geschorsten Jan Wuytens en Nana Asare, al vroeg een doelpunt te maken om zo het laatste beetje hoop bij de gasten weg te nemen.

Dusan Tadic
Ondanks aardige schotkansen van Tommy Oar en Jens Toornstra, beiden gekeerd door doelman Sander Boschker, lukte dat niet. Het tot dan toe tamme Twente kwam zelfs uit het niets op voorsprong. Na 34 minuten schoot Dusan Tadic, die nog vrijwel niets had laten zien, de bal van afstand binnen: 0-1. Een dikke minuut later maakte Nacer Chadli de 0-2, door de bal, ook al van zo'n 20 meter, keihard in de bovenhoek te knallen.

Twee sterspelers
Zo stond Utrecht ineens alsnog voor een zware opdracht. De prima spelende ploeg mocht zich eigenlijk alleen verwijten dat het de twee sterspelers van Twente zoveel ruimte bood bij hun pogingen, De taak werd 20 seconden na rust echter al een heel stuk makkelijker, toen Edouard Duplan Utrecht op 1-2 bracht. Net als in de heenwedstrijd profiteerde de Fransman van geblunder bij Twente. Nu ging Felipe Gutierrez in de fout, na een zwakke bal van Boschker. Duplan schoof de bal vervolgens in het lege doel.

Sfeer in het stadion
De goal kwam de wedstrijd en ook de sfeer in het stadion ten goede. Twente werd steeds gevaarlijker, terwijl ook Utrecht niet achterover durfde te leunen. Met name Leroy Fer kreeg een prima kans om Twente naar 1-3, en dus Europees voetbal, te schieten. Zijn slappe intikker, vrij voor Ruiter, leek echter nergens naar. Twente grijpt zo voor het eerst in zeven seizoenen naast Europees voetbal.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen