Sport6 nov '13 22:45Aangepast op 7 nov '13 07:26

Schöne schiet Ajax voorbij Celtic

Auteur: ANP Nieuws

Met een zwaarbevochten thuiszege op Celtic hield Ajax zich woensdag in de race voor een langer verblijf in één van de Europese clubcompetities.

ANP
ANP

Lasse Schöne voorzag het vele balbezit van zijn ploeg eindelijk weer eens van een treffer (1-0). De formatie uit Amsterdam doet daardoor weer mee in de Champions League.

Met de resterende groepswedstrijden tegen FC Barcelona (thuis) en AC Milan (uit) bekleedt Ajax de derde positie in de poule, aan het einde van de rit goed voor een plaatsje in de knock out-fase van de Europa League. De achterstand op nummer 2 AC Milan bedraagt 1 punt. Celtic volgt inmiddels op een punt en een slechter onderling resultaat.

In zijn voortdurende zoektocht naar succes wijzigde trainer Frank de Boer zijn basisformatie van het laatste duel met Vitesse op maar liefst zes posities. Nicolai Boilesen, Davy Klaassen en Lasse Schöne promoveerden tot basisspelers. Buitenspelers Viktor Fischer en Lucas Andersen moesten evenals Christian Poulsen op de bank plaatsnemen. Daley Blind verhuisde naar het middenveld en Siem de Jong acteerde in de punt van de aanval, met Kolbeinn Sigthorsson en Schöne aan zijn zijde.

Druk zetten
Verder droeg De Boer zijn spelers op de tegenstander zo snel mogelijk onder druk te zetten. Dat lukte aardig maar veel uitgespeelde kansen leverde de strijdwijze van Ajax in de eerste helft nog niet op. Siem de Jong was na 17 minuten dichtbij de openingstreffer, na een goede voorzet van Ricardo van Rhijn. De sterke doelman Fraser Forster van de Schotse kampioen kreeg verder nog enkele lastige vrije trappen te verwerken.

Jasper Cillessen, de keeper van Ajax, kreeg nauwelijks iets te doen. Hij zag vanaf een afstandje dat Sigthorsson en Schöne niet als buitenspeler zijn geboren. Te vaak ook was een voorzet van één van zijn ploeggenoten net niet nauwkeurig genoeg om echt gevaarlijk te worden. Celtic kreeg zo vaak de kans het spel te vertragen, iets wat de ploeg meer dan aardig afging.

Na 51 minuten kwam Ajax dan eindelijk tot een aanval waar het het elftal al weken naar snakt in de eredivisie. Al combinerend met De Jong en Thulani Serero dribbelde Schöne door de Schotse defensie. Eenmaal aangekomen in de buurt van het doel schoof de Deen de bal in de lange hoek (1-0). Zo was er eindelijk weer een speler bij Ajax die het vele balbezit met een treffer wist te belonen, na twee thuisduels in de eredivisie op rij zonder treffer.

Gerelateerde artikelen