Sport22 mei '13 15:35

Amateurvoetballers 35 procent meer kans op blessures dan professionals

Auteur: Harmen Simon Teunis

Amateurvoetballers hebben 35 procent meer kans op een blessure dan professionele voetballers. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht. De blessures die amateurs oplopen zijn ook ernstiger.

Jaarlijks zijn er 620.000 blessures op het voetbalveld. "Als we de wedstrijden en de trainingen bij elkaar optellen, hebben de amateurs meer blessures", zegt Anne-Marie van Beijsterveldt, onderzoeker bij het UMC Utrecht. Bij de amateurvoetballers zijn de blessures ook vaak ernstiger, wat resulteert in een langere blessureduur.

Beijsterveldt verzamelde voor haar onderzoek, in samenwerking met TNO en de KNVB, gedetailleerde blessure-informatie van 456 amateurvoetballers (23 teams uit de KNVB districten Noord en Zuid I van het zaterdagvoetbal) en 217 profvoetballers (8 teams uit de Eredivisie).

Verschil tussen trainingen en wedstrijden
Zij zag een interessant verschil tussen de blessures bij professionele- en de amateurvoetballers. Want amateurs krijgen verhoudingsgewijs vaker blessures tijdens trainingen. Professionele voetballers blesseren zich in verhouding vaker tijdens wedstrijden. "We zien dat professionele voetballers veel meer blessures oplopen bij wedstrijden. Ik denk dat het te maken heeft met het drukkere wedstrijdschema van een professional. Amateurs spelen gemiddeld maar één keer een wedstrijd per week. Bij professionals ligt dat vaak hoger. Daardoor hebben zij meer wedstrijdblessures."

Minder getraind
Volgens Beijsterveldt zijn er een aantal redenen die het verschil verklaren. "Amateurs zijn vaak toch minder getraind dan professionals, vandaar dat zij overall gezien meer blessures hebben." Daarnaast hebben professionals toegang tot betere verzorging zodra zij een blessure oplopen. "Dat is denk ik ook een reden waarom de blessures van professionals korter duren en minder ernstig zijn, omdat er sneller een diagnose gesteld kan worden en misschien ook wel sneller een betere behandeling ingezet wordt."

Omdat er jaarlijks zoveel blessures zijn in het voetbal is preventie van groot belang. Bijvoorbeeld voor werkgevers, die hun werknemer in sommige gevallen een periode kwijt zijn, omdat deze ziek thuis zit, als gevolg van de blessure. Maar met het ziekteverzuim valt het volgens Van Beijsterveldt wel mee. "Bij de amateurs zien we dat van alle blessures die we geregistreerd hebben, minder dan 5 procent school of werkverzuim heeft."

Gerelateerde artikelen