Sport20 okt '12 08:10

Armstrong: "Interessante weken"

Auteur: Marjan van den Berg

Lance Armstrong heeft vrijdag, tijdens een bijeenkomst van Livestrong, een staande ovatie gekregen. Hij liet niets los over het dopingschandaal dat hem achtervolgt.

De oud-wielrenner sprak voor het eerst in het openbaar sinds het verschijnen van het rapport van het antidopingbureau Usada. In Austin sprak hij een zaal vol supporters van de stichting Livestrong toe. De beweging die strijdt tegen kanker bestaat 15 jaar.

De wielrenner zei over de affaire alleen dat het een paar "moeilijke weken'' zijn geweest. "Ik heb mij wel eens beter gevoeld, maar ook wel eens slechter'', aldus Amstrong. "Maar laten we er vanavond een geweldige avond van maken.''

BNR-sportverslaggever Edwin Driessen: "Als je hem ook ziet, zijn doen en laten, het lijkt wel of hij zichzelf vooral een slachtoffer vindt in deze hele situatie. Als ik dat zo zie, kan het 'schoon schip maken' bij Lance Armstrong nog wel even duren."

In zijn toespraak vroeg hij vooral aandacht voor de strijd tegen kanker. "Deze missie is groter dan ik, is groter dan ieder individu. We zullen niet opgeven, deze missie moet absoluut doorgaan'', aldus de Amerikaan, die van zijn gehoor een staande ovatie kreeg.

Met zijn stichting haalde hij de afgelopen jaren bijna 500 miljoen dollar op voor de strijd tegen kanker. Bezoekers van het gala spraken nog steeds vol bewondering over Armstrong. "Livestrong heeft mij nog zoveel mogelijkheden gegeven, dat dank ik aan Lance'', zei een bezoeker die herstelde van kanker. "Hij is nog steeds de grootste renner van zijn doping-generatie. Hij deed hetzelfde als iedereen'', aldus een wielerfan.

Armstrong kwam vorige week naar voren als het brein achter een professioneel dopingnetwerk. Hij legde het voorzitterschap van zijn stichting neer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen