Sport30 apr '13 17:38

Celstraf, maar geen cel voor Fuentes

Auteur: BNR Webredactie

De Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes heeft een gevangenisstraf van 1 jaar opgelegd gekregen, maar hoeft niet de cel in. De rechter bepaalde verder dat bewijsmateriaal in de zaak vernietigd moet worden.

Fuentes is schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Rechter Julia Patricia Santamaria legde Fuentes in het geruchtmakende proces een gevangenisstraf van 1 jaar op. Ook mag hij 4 jaar niet als sportarts werkzaam zijn en moet hij een boete van enkele duizenden euro's betalen.

Toch hoeft Fuentes volgens de Spaanse wet niet de cel in omdat hij geen crimineel verleden heeft en de straf lager uitvalt dan 2 jaar. Van rechter Santamaria mag hij ook zijn werk als huisarts op de Canarische Eilanden gewoon voortzetten.

De aanklager had 2 jaar gevangenisstraf geëist. Fuentes ontkende in het proces tegen hem dat hij de gezondheid van sporters in gevaar heeft gebracht.

Dopingnetwerk
Fuentes gold als de spil in een vanuit Madrid opererend dopingnetwerk waar, tot een politie-inval (Operación Puerto) in 2006, zo'n 200 sporters gebruik van maakten. Alleen van wielrenners kwamen namen naar buiten, waaronder die van de Duitser Jan Ullrich en de Italiaan Ivan Basso. De Amerikaan Tyler Hamilton getuigde tegen Fuentes. De voormalig wielrenner zou in zijn actieve carrière zeker 15 keer een bloedtransfusie door Fuentes hebben ondergaan.

Oud-ploegleider Ignacio Labarta (Kelme) kreeg een gevangenisstraf van 4 maanden opgelegd. De voormalige teambazen Manolo Saiz en Vicente Belda en Fuentes' zus Yolanda werden vrijgesproken.

Bewijsmateriaal vernietigd
De documenten en zakjes bloed die als bewijsmateriaal dienden in het proces tegen Fuentes, worden vernietigd, zo bepaalde rechter Santamaria nadat ze haar oordeel had geveld. Spaanse dopingjagers en het wereldantidopingbureau WADA wilden de ongeveer 200 bloedzakken, die in 2006 werden aangetroffen bij Fuentes, ter beschikking krijgen om zo dopingzondaars te kunnen aanpakken.

De rechter beriep zich op het recht op privacy van de sporters. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft 10 dagen de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter.

In een vroeg stadium werden namen van tal van wielrenners bekend die klant waren bij de in bloedtransfusies gespecialiseerde Fuentes, maar de arts zou zeker 200 atleten uit tal van sporttakken als klant hebben gehad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen