Sport29 jan '13 15:09

WADA mag niet in computer Fuentes kijken

Auteurs: BNR Webredactie en Pieter van den Akker

Het mondiale antidopingbureau WADA krijgt geen bewijsmateriaal uit het Spaanse dopingproces rond arts Eufemiano Fuentes.

Image

Rechter Julia Patricia Santamaria wees dinsdag een verzoek van WADA af om in de persoonlijke computer van de verdachte arts te kijken.

'Spil van netwerk'
Het proces over het omvangrijke dopingschandaal dat bekend is geworden onder de naam Operación Puerto is maandag begonnen bij de rechtbank in Madrid. Vijf verdachten staan terecht, van wie Fuentes de belangrijkste is. Hij wordt beschouwd als de spil van een netwerk dat tientallen wielrenners van bloeddoping voorzag.

WADA had graag de gegevens uit de computer van Fuentes gekregen, om er zo achter te komen welke renners tot zijn klantenkring behoorden. Op die manier kan de antidopinginstantie alsnog strafzaken tegen renners beginnen. Santamaria vindt echter de bescherming van privacy belangrijker.

Bloedplasma
De grote dopingzaak kwam in 2006 aan het licht na de vondst van 200 zakken met ingevroren bloedplasma. Die zakken bloed wil WADA graag bekijken, maar ook die blijven in het bezit van justitie, zolang het proces loopt.

Ook andere sporten
Fuentes heeft ook andere sporters dan alleen wielrenners geholpen aan doping, zei hij dinsdag zelf. "De meeste waren wielrenners, maar er waren ook klanten bij uit andere sporten'', zei Fuentes, die verder geen namen noemde.

De arts hangt 2 jaar cel boven het hoofd voor het 'schade toebrengen aan de volksgezondheid'. Hij wordt beschouwd als de spil van een groot netwerk waarin tientallen sporters werden voorzien van bloeddoping.

Tweet
De Franse krant Le Monde verstuurde dinsdagmiddag een opvallende tweet over Fuentes. Daarin werd de arts als volgt geciteerd: "Als een sporter me belde vanuit Nederland om te zeggen dat hij zich slecht voelde, zei ik, kom naar Madrid voor 'herstel'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen