Sport28 jan '13 06:56Aangepast op 28 jan '13 08:04

Spaanse dopingsarts Fuentes voor rechter

Auteur: Anne-Greet Haars

Vandaag begint in Madrid het proces tegen de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes. Hij wordt met vijf medeverdachten verantwoordelijk gehouden voor Operación Puerto, het grootste dopingschandaal uit de Spaanse geschiedenis.

"Het is een hele grote en ingewikkelde zaak. Er zijn meer dan 50 renners bij betrokken, waaronder 3 ploegleiders", vertelt BNR's correspondent Lex Rietman, die de rechtszaak op de voet volgt.  "Renners die worden opgeroepen als getuigen zijn Alberto Contador, Ivan Basso en een aantal anderen die in de loop van de jaren een boekje hebben open gedaan over doping."

"Een omstandigheid die belangrijk is dat toen de Guardia Civil in mei 2006 de inval deed bij Fuentes, en alle zakken met bloedplasma in beslag nam, toen was doping geen misdrijf in Spanje, maar een overtreding. Waar het nu dus om gaat is dat de rechter moet bekijken of het een misdrijf tegen de volksgezondheid is. Hebben de praktijken van Fuentes ook het leven van de renners in gevaar gebracht?"

Straf
Voor een misdrijf tegen de volksgezondheid kan je twee jaar cel krijgen, legt Rietman uit. "De kans is groot dat de officier van justitie dat vraagt. Niet alleen voor Fuentes overigens, maar ook voor zijn zus die ook arts was."

Alleen wielrennen
Rietman vertelt dat het in deze zaak enkel gaat over de wielrenners. "Operación Puerto is de codenaam en dat gaat alleen over het doping in het wielrenner. Er zijn nog andere zaken, zoals de Operación Galgo en dat betekent windhond. Oftewel: dat is een zaak die ook atleten betreft."

Hoe zat het ook al weer?
Zaken met bloed, anabole steroïden, epo en groeihermonen: dat is waar dokter Fuentes in handelde. Tot op heden zjin het vooral wielrenners die in verband zijn gebacht met Fuentes, en dat zijn zeker niet de minste: Jan Ullrich, Ivan Basso, Alberto Contador en de Nederlander Thomas Dekker.

In één van de zeldzame interviews die Fuentes heeft gegeven, zegt de dokter dat hij niet alleen voor wielrenners werkten. Ook voetballers, atleten en tennissers zouden klanten van hem zijn geweest.

Arrestaties
Al in 2005 dook de naam van Fuentes op in een politieonderzoek. Daarna zijn er drie onderzoeken geweest naar de dokter. Twee keer eerder werd hij gearresteerd, maar nooit hoefde hij zich te verantwoorden in een rechtbank.

En nu dit wel zo is, zou dit voor het Nederlandse voetbal een mooie prijs kunnen opleveren. In december 2010 schreef Fuentes: "Als ik ga praten, verliest het Spaanse elftal de wereldtitel van 2010."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen