Sport9 jul '13 06:21Aangepast op 9 jul '13 10:07

Nieuwe Kuip hangt aan zijden draadje

Auteur: BNR Webredactie

De komst van een nieuw stadion van voetbalclub Feyenoord hangt aan een zijden draadje nu coalitiegenoot D66 in Rotterdam het plan niet steunt. Het is nu allerminst zeker dat het college een meerderheid vindt die garant wil staan voor een lening van 165 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe voetbaltempel.

D66 stond al lange tijd kritisch tegenover de plannen. De fractie vindt het plan financieel gezien een te groot risico en bovendien onvoldoende meerwaarde hebben voor de stad Rotterdam in termen van economie, breedtesport en werkgelegenheid.

Daarom stemmen de fractieleden donderdag tijdens de raadsvergadering unaniem tegen het voorstel, zo maakte fractievoorzitter van D66 Salima Belhaj dinsdag bekend.

Volgens Belhaj was de D66-fractie al langer kritisch. Zij ziet het als een plicht voor haar fractie om altijd kritische vragen te stellen, zegt zij op BNR. "We merkten eigenlijk steeds meer, vooral als het gaat om de businesscase, dat we een hoge mate van twijfels hadden in hoeverre deze realistisch is."

"En nog belangrijker: er is natuurlijk gevraagd in de gemeente Rotterdam om een garantstelling van 165 miljoen euro. Als je in de businesscase teveel risico’s ziet, betekent het eigenlijk dat er aanspraak gemaakt kan worden bij de gemeente Rotterdam op die 165 miljoen. Het komt er uiteindelijk op neer dat als je besluit als overheid om daarin een bijdrage te leveren, je er van overtuigd moet zijn dat er een expliciete meerwaarde is voor de stad", aldus Belhaj.

Nu D66 is afgehaakt, moet buiten de coalitie een meerderheid in de raad worden gezocht. Leefbaar Rotterdam beraadt zich woensdagavond. Donderdag beslist de gemeenteraad over het nieuwe stadion.

Spanning binnen coalitie
Het besluit van D66 om niet in te stemmen met het nieuwe stadion voor Feyenoord in Rotterdam doet de spanning binnen de coalitie oplopen.

Coalitiepartners PvdA, VVD en CDA zijn kritisch over een verdere samenwerking met D66. Zij hekelen de eigenzinnige koers van de partij, die overleg over bijsturing van het stadionplan uit de weg zou zijn gegaan.

De PvdA in Rotterdam noemt D66 een 'eigenzinnige partij', het CDA verwijt de democraten 'besluitangst' en de VVD zegt niet gediend te zijn 'van dit soort trucs'. D66 zou volgens de partijen al eerder solistisch hebben opgetreden.

"Of het gevolgen heeft voor de coalitie, laat ik aan onze fractievoorzitter over'', zegt raadslid Tom Harreman (PvdA). "Vast staat dat D66 de deur heeft dicht gehouden voor gezamenlijk overleg over de Kuip. En een coalitie is toch een kwestie van samen uit, samen thuis.''

VVD en CDA zeggen dat de eerste prioriteit ligt bij het zoeken naar een meerderheid voor het stadionplan. Daarna komt de vraag aan de orde of samenwerking met D66 in het college van burgemeester en wethouders nog mogelijk is.

Volgens fractievoorzitter Maarten van de Donk (VVD) is dat vooral een vraag die D66 moet beantwoorden. "Wij gaan dat overleg in elk geval niet in met een open, vrolijke grondhouding. In een coalitie ga je anders met elkaar om dan D66 nu doet'', aldus Van de Donk.

CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel noemt D66 'een lastige partner'. "We hebben alle alternatieven voor de Kuip verkend en op een gegeven moment moet je een besluit nemen. Anders ligt dit dossier over twee of vijf jaar weer op tafel. Uiteindelijk moet de stad wel worden bestuurd.''

Bijna 400 miljoen euro
Met het voorstel voor Het Nieuwe Stadion is een investering gemoeid van bijna 400 miljoen euro. De gemeente is gevraagd garant te staan voor een bedrag van 165 miljoen euro. Daarnaast moet er 35 miljoen euro worden uitgegeven aan het verwerven van grond en 36 miljoen euro worden geïnvesteerd in aanpassingen van de infrastructuur rondom het nieuwe stadion.

Misdadig
De Kuip is toe aan een update, maar het is onzin om een nieuw stadion te bouwen aan de Maas, vindt oud-voorzitter van Feyenoord Jorien van den Herik. Hij zegt in het AD van dinsdag dat je met een nieuwe Kuip alleen de mensen pleziert die er geld aan verdienen, terwijl de supporters niet van een nieuw stadion profiteren.

In een open brief stelt Van den Herik veel vragen over de plannen om een nieuw stadion te bouwen. Zo vindt hij dat er te weinig informatie is om een weloverwogen beslissing te nemen, ontbreekt het bouwkundig plan en is het volstrekt onduidelijk wat er met de oude Kuip moet gebeuren als er een nieuwe voetbaltempel uit de grond wordt gestampt. Bovendien is steun vanuit de gemeente 'misdadig', aldus Van den Herik.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen