Sport13 feb '13 22:52

Real Madrid en Manchester United in evenwicht

Auteur: BNR Webredactie

Real Madrid mag zich de morele winnaar noemen na het eerste duel in de 'clash' met Manchester United. In eigen huis kwam de Spaanse grootmacht in de achtste finale van de Champions League niet verder dan 1-1.

Wel was het voornamelijk aan het elftal van coach José Mourinho te danken dat het duel aan de hoge verwachtingen voldeed.

Ronaldo vs Van Persie
Cristiano Ronaldo mocht zich waarschijnlijk net de winnaar van het denkbeeldige, vooraf veel besproken duel met Robin van Persie worden genoemd. De Portugese held van Madrid was nadrukkelijker aanwezig, vaker aan de bal en scoorde. De Nederlandse international van United viel minder op, maar dat kwam ook omdat hij voorin vaak alleen stond. Bij vlagen liet Van Persie, die al na 5 minuten geel kreeg, wel zijn buitengewone kwaliteit zien. Tot twee keer toe was hij bovendien dicht bij een treffer.

Van het begin koos Real met gewaagd spel de aanval. Mourinho durfde het in een lastig seizoen aan zijn elftal de wedstrijd te laten maken. Dat leidde al snel tot een schot tegen de binnenkant van de paal van de opgekomen Fabio Coentrao. ManU ontsnapte, maar kwam opvallend genoeg even later toch op voorsprong. Bij een voorzet van Wayne Rooney torende Danny Welbeck hoog boven Sergio Ramos uit en liet vervolgens de aarzelende doelman Diego Lopez kansloos.

Nog een kopbal
Daarna kreeg de thuisclub uit Madrid het even moeilijk, kennelijk geschrokken van de tegenvaller. Na een half uur, 10 minuten na de openingstreffer, bracht Ronaldo desondanks het evenwicht terug. De steraanvaller uit Portugal deed dat eveneens met het hoofd, op aangeven van de alom aanwezige Angel Di Maria.

Er had halverwege al een grotere stand op de borden kunnen staan. Na een prachtige bal van Van Persie tikte Welbeck net naast, Rooney miste met een hard en laag schot het doel maar net. Aan de andere kant was Ronaldo nog een keer dichtbij nummer twee en zag Mesut Özil bij een fraaie inzet keeper David de Gea goed ingrijpen.

Van Persie
Vooral Madrid bleef het ook na de hervatting proberen. Een schot van Di Maria miste net het doel. Na een voorzet van Sami Khedria leek Coentrao te scoren, maar op spectaculaire wijze kon De Gea met de voet de bal uit het doel houden. Ronaldo gleed de bal nog een keer net naast.

Daarna kwam de (72e) minuut Van Persie. Eerst knalde hij via de handen van Lopez op de lat, seconden later zag hij zijn inzet net door Xabi Alonso net voor de lijn weggehaald.

Sjachtar Donetsk - Borussia Dortmund
In de andere wedstrijd heeft Sjachtar Donetsk op eigen veld genoegen moeten nemen met een gelijkspel tegen Borussia Dortmund: 2-2. Na een half uur opende Darijo Srna de score voor de thuisploeg. Kort voor de rust maakte de Pool Robert Lewandowksi namens de Duitsers gelijk. Invaller Douglas Costa schoot zijn ploeg in de 68e minuut opnieuw op voorsprong, waarna Mats Hummels in de slotfase de eindstand bepaalde.

Het duel werd overschaduwd door een ongeluk met een passagiersvliegtuig enkele uren eerder bij de stad Donetsk. Daarbij kwamen zeker vier mensen om het leven en liepen 12 personen verwondingen op. In het vliegtuig zaten onder anderen fans van Sjachtar die het duel met Dortmund wilden bijwonen. Voor het begin van de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Gerelateerde artikelen