Sport4 jul '12 15:46

Atleet zonder benen op Olympische Spelen

Auteur: BNR Webredactie

Oscar Pistorius zal in Londen voor een historische primeur zorgen. Hij is de eerste atleet zonder benen die meedoet aan de Olympische Spelen.

De Zuid-Afrikaanse atletiekbond nam de gehandicapte Pistorius woensdag op in de olympische selectie. Hij maakt deel uit van de estafetteploeg op de 4x400 meter. "Dit is een van de gelukkigste dagen in mijn leven. Ik dank iedereen die mij tot de atleet heeft gemaakt die ik nu ben. God, familie, vrienden, fans en tegenstanders hebben allemaal geholpen'', reageerde hij op Twitter.

Kunstbenen
Pistorius is beter bekend onder de naam 'Blade Runner'. Hij meet zich met twee kunstbenen van koolstofvezel met de wereldtop. De Zuid-Afrikaan deed vorig jaar ook al mee tussen de 'gezonde' atleten op de WK atletiek in Daegu, waar hij zilver veroverde met de estafetteploeg op de 4x400.

Razendsnel
De 25-jarige Pistorius raakte als baby al zijn beide onderbenen kwijt. Een amputatie was nodig wegens een aangeboren afwijking. Het belette hem niet op 'carbonbenen' razendsnel te worden. Het hof van sportarbitrage CAS gaf hem in 2008 toestemming mee te doen aan wedstrijden met normale atleten.

Hij wist zich niet te plaatsen voor de Spelen in Peking en moest ook bijna die van Londen doorstrepen. Het lukte hem namelijk niet zich individueel te plaatsen op de 400 meter. Hij kwam in zijn laatste kwalificatierace 0,22 seconde tekort voor plaatsing. De estafette bracht alsnog redding. ,
Na de Olympische Spelen blijft Pistorius in Londen voor de Paralympics, die 29 augustus beginnen. Daar doet hij mee op de 100, 200, 400 en 4x100 meter. Als paralympiër veroverde hij al de nodige gouden medailles. (c) ANP 2012, alle rechten voorbehouden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen