Sport3 mei '13 08:06

'Je verdient geen dubbeltje aan RBC Roosendaal'

Auteur: Melvin Captein

Er is eindelijk een investeerder gevonden die het failliete RBC Roosendaal wil helpen. De gemeente verkoopt het stadion aan een Zeeuwse zakenman, die RBC er in laat spelen. Maar valt er ook iets aan de club te verdienen?

Een mysterieuze rijke zakenman die geld investeert in een bijna failliete voetbalclub. Ze hebben er jaren op gehoopt, maar nu heeft ook RBC Roosendaal eindelijk een suikeroom gevonden. De Zeeuwse ondernemer Paul Hermsen neemt het stadion over van de gemeente.

Geen dubbeltje te verdienen
Volgens John van Zweden, de Nederlander die ruim elf jaar geleden het Engelse Swansea City overnam, schiet Hermsen er financieel echter niets mee op. "Zakelijk gezien kan die man er geen dubbeltje aan verdienen. Of hij moet een werelddeal gaan maken met het stadion. Maar geld verdienen aan RBC Roosendaal waar maximaal duizend supporters komen kijken lukt nooit. Met de toeschouwersaantallen hebben ze het altijd moeilijk gehad, dat is ook de reden dat ze failliet zijn gegaan."

Stadion
Geld hoeft echter niet per se de drijfveer te zijn, zegt sportjournalist Maurits Straatman. Hij volgde voor Omroep Gelderland de overname van Vitesse door de steenrijke Georgiër Merab Jordania. "Je moet niet denken dat je rijk wordt van het overnemen van een voetbalclub", meent Straatman. "Vooralsnog heeft Jordania er alleen maar geld ingestopt."

Volgens Straatman is het dan wel weer een goed teken dat Hermsen het stadion heeft gekocht. "Je kunt wel geld verdienen aan andere evenementen die in het stadion worden gehouden. Voor veel clubs is dat een belangrijke bron van inkomsten."

Clubliefde
Ondanks dat, zou Pim Blokland niet aan dit avontuur beginnen. Hij investeerde miljoenen in Feyenoord, maar in RBC ziet hij geen heil. "In dat achterland trek je niet bepaald volle zalen. Het is daar altijd een beetje kommer en kwel geweest."

Als je echt liefde voor de club hebt, maakt dat natuurlijk niet uit, dan neem je dat verlies voor lief. Althans, dat vindt Swansea-eigenaar John van Zweden. "In het hedendaagse voetbal zie je vaak dat investeerders een club als een speeltje zien. Dan is het gedoemd te mislukken."

Gerelateerde artikelen