Sport7 aug '12 14:24Aangepast op 7 aug '12 15:15

Goud voor windsurfer Van Rijsselberghe

Auteur: Anne-Greet Haars

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe heeft zijn olympische titel dinsdag in stijl gevierd. De 23-jarige bewoner van Texel won de medalrace voor de kust van Weymouth.

Van Rijsselberghe was zondag na 9 races al zeker van olympisch goud, een unieke prestatie. Tijdens de 10e race lag hij snel op voorsprong. "Ik wilde de andere medaillekandidaten niet in de weg liggen'', zo verklaarde hij.

Van de 11 olympische races schreef Van Rijsselberghe er zeven op zijn naam. Vrolijk zwaaiend naar het publiek ging hij dinsdag over de finish waarna hij een sierlijke buiging maakte op zijn surfplank. De Brit Nick Dempsey behaalde zilver, het brons ging naar de Pool Przemyslaw Miarczynski.

Van Rijsselberghe moest nog wel in de medalrace van start gaan om zijn gouden medaille dinsdagavond in ontvangst te mogen nemen. "Alleen als ik bewust met iemand een aanvaring maak, kan ik nog in de problemen komen'', zei de wereldkampioen van 2011 vlak voor zijn afsluitende finale. ,,Maar dat ben ik niet van plan.''

Knallen
Zijn coach Aaron McIntosh kondigde zondag al aan dat Van Rijsselberghe in de medalrace nog één keer wilde knallen. Het was in principe de laatste grote wedstrijd van 'DVR' als windsurfer. Hij stapt na Londen 2012 min of meer gedwongen over naar het kitesurfen, de nieuwe olympische discipline.

Kitesurfen
In oktober wil hij zich bij het WK in Sicilië voor de eerste keer meten met zijn nieuwe concurrenten. "Ik denk wel dat ik mijn nieuwe sport snel kan oppakken. Het is ook een tactisch spelletje. Het wordt een interessant leerproces.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen