Sport10 aug '12 14:43Aangepast op 10 aug '12 15:19

Brons voor zeilsters Westerhof en Berkhout

Auteur: Arjan Meesterburrie

De zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout hebben in een ingekorte medalrace Olympisch brons gepakt bij het zeilen.

Ze gingen in de finale als zesde over de finish, net achter de Franse rivalen. Daardoor was de derde plaats binnen. Westerhof en Berkhout gingen als nummer 3 de medalrace van de 470-klasse in. Ze hadden geen kans meer op goud en zilver.

Race ingekort
Er stond een heel lichte bries op de Engelse publieksbaan, vlak onder de wal. Door de wegvallende wind werd het traject tijdens de race nog ingekort. Het Nederlandse duo werd door een groep van ruim 200 fans (familie, vrienden, sponsors) vanaf de wal in Weymouth aangemoedigd.

Geen flow

Westerhof en Berkhout waren voor goud naar Weymouth gekomen. "We zaten echter niet in een flow. En zonder flow kun je geen goud winnen. We hebben heel hard moeten knokken voor die derde plaats. We moesten er te vaak een inhaalrace van maken'', zei Berkhout vlak voor de medalrace.

Nieuw-Zeeland

De titel was voor Jo Aleh/Olivia Powrie uit Nieuw-Zeeland, het zilver ging naar Hannah Mills/Saskia Clark uit Groot-Brittannië. Beide teams waren met hetzelfde puntenaantal aan de finale begonnen.

Laatste race voor Berkhout
Voor Berkhout die bij Peking 2008 zilver veroverde met Marcelien Bos-De Koning, was het voorlopig haar laatste race. Ze neemt even afstand van de 470-klasse, maar sluit een rentree in de olympische zeilwereld niet uit.

Met dank aan Yvonne van Gennip
Lobke Berkhout was een jaar of 8 toen ze schaatsster Yvonne van Gennip drie keer goud zag winnen bij de Winterspelen van Calgary 1988. "Dat wil ik ook'', dacht ze toen. Maar de jonge Lobke koos niet voor bevroren water, maar voor open water.

Succesvolste zeiler ooit
Ruim 24 jaar nadat ze Van Gennip in actie zag op de Olympische Spelen kroonde Berkhout zich met brons in Londen tot de beste Nederlandse zeiler aller tijden. Lobke Berkhout staat in de 470-klasse nu op vijf wereldtitels en twee olympische plakken (zilver en brons).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen