Sport7 aug '12 17:32Aangepast op 7 aug '12 17:54

Dressuurploeg pakt brons in landenwedstrijd

Auteur: Anne-Greet Haars

De Nederlandse dressuurequipe heeft op de Olympische Spelen brons veroverd in de landenwedstrijd.

Het trio Adelinde Cornelissen, met haar paard Parzival, Edward Gal (Undercover) en Anky van Grunsven (Salinero) moest favoriet Groot-Brittannië en Duitsland voor laten gaan.

Score
Het team van bondscoach Sjef Janssen haalde in de de beslissende Grand Prix Special een gemiddelde score van 77,216 procent en bleef daarmee de enige concurrent voor de podiumplek, Denemarken (73,846), ruim voor. De Britse ploeg, gevormd door Charlotte Dujardin (Valegro), Carl Hester (Uthopia) en Laura Bechtolsheimer (Mistral Hojris) was zoals verwacht een klasse apart: 79,979. De Duitsers gaven bijna 2 procent toe.

Hoogste score
De jury waardeerde de proef van Dujardin met haar in Nederland aangeschafte paard het meest: 83,286. Met een score van 81,968 kreeg Cornelissen niet alleen zicht op een individuele medaille in de kür, maar mogelijk zelfs op goud.

Ze zou in dat geval Van Grunsven opvolgen als olympisch kampioene.

Plaatsing
De titelverdedigster uit Erp plaatste zich met 74,794 ook voor het afsluitende onderdeel, evenals Gal (75,556). Patrick van der Meer (Uzzo) viel daardoor automatisch af, maar had het op eigen kracht met 67,444 ook niet gered tot de laatste 18, met maximaal drie combinaties per land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen