Sport7 aug '12 17:15Aangepast op 7 aug '12 18:53

Zonderland pakt goud op rekstok

Auteur: Anne-Greet Haars

Turner Epke Zonderland heeft dinsdag in Londen bij de Olympische Spelen Nederland de vijfde gouden medaille bezorgd.

De Friese specialist hield met een ongekend hoge score (16,533) alle concurrenten achter zich. De Duitser Fabian Hambüchen pakte het zilver: 16,400. Het brons was voor de Chinese titelverdediger Zou Kai met een score van 16,366.

Moeilijkheidsgraad
Zonderland maakte het verschil met zijn hoge moeilijkheidsgraad. Zijn unieke combinatie van vluchtelementen - de Cassina/Kovacs/Kolman - geeft hem een voorsprong op de concurrenten. Het kwam er op aan de aftrek wegens haperingen in de uitvoering zo veel mogelijk te beperken. Dat lukte, met dank ook aan een perfecte landing.

Na twee keer zilver op de WK’s van 2009 en 2010 was hij nu eindelijk de beste van de wereld. Op het allerhoogste podium: de Spelen.

Felicitaties
Koningin Beatrix heeft Epke Zonderland dinsdag per telegram gefeliciteerd. Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Eerder op de dag kreeg windsurfer Dorian van Rijsselberghe, die ook een gouden medaille in de wacht sleepte, al een telegram van de koningin.

Wammes
Zonderland moest er voor knokken om sowieso in Londen deel te nemen. Er was een mislukt WK in Tokio waar hij rechtstreekse plaatsing voor de Spelen misliep. Na het kwalificatietoernooi begin dit jaar in Londen volgde aanwijzing voor de Spelen door de gymnastiekbond KNGU. Maar Jeffrey Wammes vocht dat besluit met succes bij de rechter aan waarna Zonderland opnieuw de strijd aanging met zijn concurrent die hij met overtuiging en een nieuwe spectaculaire oefening in zijn voordeel beslechtte.

Blessures
Zonderland was klaar voor de Spelen, na een voorbereiding die nu eens niet verstoord werd door rug- of schouderblessures. Was hij in Peking (zevende na een val) nog een outsider, in de North Greenwich Arena stond de 26-jarige Fries als een van de kanshebbers te boek, met natuurlijk de Chinezen Zou en Zhang Chenglong, die hem twee keer van de wereldtitel afhielden als concurrenten. En Hambüchen, een goede vriend van Zonderland. Geen van hen kwam in de buurt van de score die de Friese acrobaat goud en eeuwige roem opleverde.

Reactie Epke
Tegenover BNR liet Zonderland weten dat hij het mooi vond dat het publiek zo uit zijn dak ging, maar dat het hem vooral om de punten te doen was. "Ik heb een moeilijk oefening gekozen met veel vluchtelementen. Van deze moeilijkheid drie achter elkaar is echt uniek. Dat is mooi voor het publiek, maar vooral voor de punten, en dat was uiteindelijk het doel."

Dat Zonderland nu de enige individuele Nederlander is met turngoud, is voor hem moeilijk te bevatten. "Ik wist dat het überhaupt mooi was om op de Olympische Spelen te staan, maar goud winnen is weer heel iets anders. Het besef komt later pas."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen