Sport30 dec '12 10:19

Sportjaar 2012 in vogelvlucht

Auteur: Pieter van den Akker

Het EK voetbal, de Olympische Spelen, Wimbledon, de Tour de France en nog veel meer: 2012 was voor de sportliefhebber een jaar om van te smullen.

BNR laat het sportjaar graag nog eens langskomen. Het sportjaar 2012 in vogelvlucht: met dieptepunten en met onvergetelijke gouden momenten.

0 punten
Het belooft een prachtig sportjaar te worden. Zo moet het Nederlands elftal van Bert van Marwijk in Oekraïne en Polen gaan doen wat in Zuid-Afrika net niet is gelukt: het toernooi winnen. Helaas, zover komt het niet. Driemaal op rij wordt er verloren: van de Denen (0-1), de Duitsers (1-2) en de Portugezen (1-2). Oranje maakt slechts 2 goals (Van Persie en Van der Vaart) en eindigt met 0 punten.

Wat er zich achter de schermen van het Oranjekamp precies afgespeelt, zullen we misschien nooit helemaal te weten komen. Duidelijk is in ieder geval dat het tussen de spelers onderling en tussen sommige spelers en Van Marwijk bepaald niet lekker zit. EK-winnaar wordt Spanje, dat de Italianen met gemak verslaat in de finale: 4-0.

Slechte Tour
Ook voor de Rabobankploeg wordt het een teleurstellende zomer. Met de talenten Steven Kruijswijk en Bauke Mollema en kopman Robert Gesink in de gelederen lijkt het een mooie Tour de France te worden. Niets is minder waar. Na de zesde etappe, waarin een grote valpartij plaatsvindt, gaat het slechter en slechter met de Nederlandse wielerploeg.

De etappewinst van Luis Leon Sanchez is het enige hoogtepunt voor de Rabo's. De anderen kunnen geen potten breken. Laurens ten Dam eindigt uiteindelijk als beste Nederlander in de Tour, hij wordt 28e. Winnaar is de eigenzinnige Brit Bradley Wiggins.

Epke, Ranomi, Dorian
Daarna is het tijd voor 'London 2012', de Olympische Zomerspelen aan de andere kant van de Noordzee. Die pakken voor 'ons' heel wat beter uit. Wij noemen wat voornamen en de prachtige prestaties van de Nederlanders schieten u ongetwijfeld meteen weer te binnen.

Epke. Goud op de Olympische rekstok.

Ranomi. Goud op de 50 meter vrij, goud op de 100 meter vrij en zilver op het estafettenummer 4 x 100 meter vrij.

Dorian. Goud bij het windsurfen. Marianne. Goud bij de wegwedstrijd. En last but not least: de Nederlandse hockeydames. Ook goud.

Met in totaal 20 medailles (6 goud, 6 zilver & 8 brons) eindigt ons land als 13e op de medaillespiegel. Het sprintkanon uit Curacao verdient een speciale vermelding. Churandy 'Ik ben blij man' Martina haalt knap de finale van het koningsnummer van de Spelen: de 100 meter sprint. Hij is weliswaar niet opgewassen tegen de allersnelste mannen, maar Martina's zesde plaats mag er wezen. Net als de lach op zijn gezicht en zijn humeur dat hem nooit in de steek laat.

Sven, Ireen, Stefan
Onze schaatsers presteren ook al zo goed. Sven Kramer en Ireen Wüst winnen het WK allround en snelheidsduivel Stefan Groothuis wint knap goud bij het WK sprint.

Ajax' 31e
Een paar maanden na deze schaatssuccessen, het is dan 2 mei, is het feest in Amsterdam. Ajax pakt na winst tegen VVV (2-0, beide goals van Siem de Jong) de landstitel. Voor trainer Frank de Boer is het alweer de tweede keer dat hij de kampioensschaal mag vasthouden.

Fed-express
Voor Roger Federer is winnen nog normaler dan voor de Amsterdamse voetbalclub, die toch ook alweer het 31e landskampioenschap bijschrijft. De Zwitserse tennisser wordt na een zinderend duel tegen de Schot Andy Murray voor de 7e keer Wimbledon-kampioen.

Gerelateerde artikelen