Sport20 jan '13 10:43

Van Baalen: mislukte aanslag 'idiote ervaring'

Auteur: BNR Webredactie

De mislukte aanslag op voorzitter Ahmed Dogan van de Beweging voor Rechten en Vrijheden in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, was "een idiote ervaring". Dat zei VVD'er Hans van Baalen, die het incident van dichtbij meemaakte.

Hij zei dat zondag in het tv-programma Eva Jinek op zondag.

Van Baalen - voorzitter van de Liberale Internationale, een organisatie van liberale partijen - zou na Dogan spreken op de bijeenkomst in Sofia. Volgens hem waren de emoties na de mislukte aanslag " enorm". "Je denkt helemaal niets", merkte Van Baalen op. "Ik ben gewoon met mijn collega's blijven zitten".

Gerust stellen
Kort daarna sprak hij de zaal kort toe, om de aanwezigen te laten weten dat Dogan niets mankeerde en om iedereen op te roepen kalm te blijven. Even later kreeg hij de kans om naar huis te bellen om zijn vrouw gerust te stellen. Daarop kreeg hij tientallen sms'jes van familie en vrienden.

"Zelfs Mark Rutte belde nog even. Hij vroeg: wat heb je nou weer uitgehaald?", vertelde Van Baalen. De premier refereerde aan twee eerdere incidenten, in Thailand en Nicaragua, waar Van Baalen ook al eens in een lastig parket terechtkwam. "Gelukkig is dat allemaal goed afgelopen, net als nu."

Ongerust
Ook kreeg Van Baalen zijn zoontje ongerust aan de telefoon. "Hij vroeg of ik die man ook had getrapt." Nadat de dader was overmeesterd werd hij door aanwezigen in de zaal flink in elkaar geschopt.

Daar hield de man volgens Van Baalen relatief weinig aan over. "Een bloedneus en ongetwijfeld veel blauwe plekken." Overigens heeft Van Baalen later op de dag gewoon nog zijn speech gehouden.

Niet weerhouden
De VVD'er laat zich door de mislukte aanslag niet weerhouden om nog te spreken voor zalen als voorzitter van de Internationale. "Je moet dit blijven doen, want je helpt mensen om de democratie te verbeteren. En dit soort incidenten zijn uitzonderingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen