Sport22 apr '13 13:44Aangepast op 22 apr '13 17:04

Nieuw Thialf valt goedkoper uit

Auteur: Anne-Greet Haars

Het nieuwe Thialf wordt 25 miljoen euro goedkoper. Het nieuwe ijsstadion gaat nu 81 miljoen euro kosten in plaats van de eerder genoemde 106 miljoen euro, maakte het provinciebestuur van Friesland maandag bekend.

"We hebben een versobering doorgevoerd in de plannen'', zegt een woordvoerder van de provincie. Zo worden er minder zonnepanelen aangebracht op het stadion en worden sommige ruimtes leeg opgeleverd.

De provincie Friesland trekt 50 miljoen uit voor het nieuwe stadion. De overige 31 miljoen hoopt het via het Rijk en het bedrijfsleven binnen te halen.

Ondanks dat de plannen versoberd zijn, wil dat niet zeggen dat de nieuwe ijsbaan er minder mooi op wordt, zegt Eelco Derk, directeur van het Thialf. "We houden onze ambitie overeind. We kunnen hetzelfde programma draaien maar hebben alleen wat knoppen gedraaid. Flink wat knoppen zelfs en hard gewerkt om die kosten terug te brengen. Dat was ook de opdracht vanuit de provincie. [...] Het eerste plan was het ideale verhaal waarbij alle wensen vanuit iedereen die betrokken is bij de schaatssport, met name ook het topschaatsen, onverkort waren overgenomen."

De versobering is vooral bereitk door een aantal dingen die niet direct een bijdrage aan topsport leverden, eruit te halen. "We hebben echt gericht op topsport. We hebben een aantal ruimtes geoptimaliseerd. Ruimtes die dubbel te gebruiken zijn, laten we dubbel gebruiken in plaats van dat we daar twee ruimtes van maken. We hebben hier en daar ook wat dingen versoberd door het casco op te laten leveren, en de invulling verder aan de markt over te laten."

Verouderd
Het Thialf in de huidige vorm is verouderd. Met de aangekondigde 'vernieuwbouw' (geen verhuizing maar nieuwbouw op dezelfde plaats) hoopt de provincie dat het Thialf door de schaatsbond KNSB wordt aangewezen als nieuwe nationale schaatsaccommodatie.

Naast Thialf in Heerenveen dingen Zoetermeer en Almere ook mee voor deze positie. Op 28 mei maakt de KNSB bekend waar het nieuwe 'schaatsmekka' van Nederland zal komen te liggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen