Sport19 dec '12 08:19

Beslissing over Thialf vol emotie en ambitie

Auteur: Anne-Greet Haars

Provinciale Staten van Friesland beslissen vandaag officieel of er geld komt voor een nieuw Thialfstadion. De verwachting is dat er volmondig 'ja' wordt gezegd. Maar is Friesland wel de beste plek?

De provincie heeft 50 miljoen over voor het nieuwe stadion. "Met dat geld hebben we een topsport wedstrijdbaan die kan wedijveren met iedereen in de wereld. Maar voor een topsport trainingsfaciliteit zijn extra financiën nodig", vertelt Eelco Derks, directeur van Thialf, woensdag op BNR.

In totaal is er 56 miljoen euro nodig voor die extra trainingshal. En daarvoor is nog geen dekking gevonden. Maar Eelco Derks heeft het volste vertrouwen dat het geld bij elkaar wordt gehaald: "We hebben er allemaal lijntjes voor uitstaan en dat zullen we samen met de overheid en het bedrijfsleven weten te realiseren."

Andere locatie
Chris Woerts, sportmarketeer en voormalig commercieel directeur van Feyenoord, vraagt zich af of het schaatsstadion wel op de juiste plek zit. "Er is niks mis met Friesland, maar je moet kijken waar de potentie en groei zit. Ook Almere en Zoetermeer hebben hele goede plannen neergezet. Er wonen meer mensen in de Randstad dan in Friesland. Als KNSB moet je afwegen of er geen betere alternatieven zijn dan een baan in Friesland."

Maar de directeur van Thialf is het pertinent oneens met Woerts. "Sport is passie, emotie en cultuur. Sport wordt groot in de omgeving waar het wortel heeft geschoten. Als je het daar aan ontrekt, dan is het ten dode opgeschreven."

Diskwalificatie
Woerts vindt dat Derks zijn collega's in Zoetermeer en Almere hiermee diskwalificeert. "Hij zet ze weg als amateurs. Het zijn hele goede plannen en ik denk dat de sport behoefte heeft aan groei en ontwikkeling. Je kan dan niet op sentimentele gronden besluiten dat het in Friesland moet. Dat is complete nonsens."

Woerts is totaal optimistisch over de extra financiering die nodig is voor de trainingshal. "De private partijen zullen kijken naar exploitatie en hoe het geld weer terugverdiend kan worden. Het geld gaat naar een topsportfaciliteit, dat vind ik een goed initiatief, maar het is geen recreatiefaciliteit. Als partijen daar geld in stoppen, dan moet het renderen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen