Sport22 jul '11 10:45Aangepast op 22 jul '11 18:00

De 19e etappe: Modane Valfréjus - l'Alpe d'Huez

Auteur: Pieter van den Akker

Pierre Rolland heeft de negentiende etappe naar Alpe d'Huez gewonnen. In de laatste twee kilometer wist hij weg te springen bij Sanchéz en Contador (op 23 seconden), die tweede en derde werden. Velits werd vierde op 56 seconden, voor Evans en Andy Schleck, de nieuwe drager van de gele trui. Voeckler verloor ruim drie minuten.

Etappe 19, van minuut tot minuut:
17:52 uur, finish
Rolland wint de etappe! Sanchéz wordt tweede en Contador derde.
17:51 uur, laatste kilometer
Contador lijkt er doorheen te zitten en Rolland zit op rozen. Hij gaat de laatste kilometer in en achter Contador jaagt Evans nog voor wat tijdwinst op Schleck.
17:50 uur, 2 kilometer voor de finish
Evans is ontsnapt in een ultieme poging tijd te winnen voor het algemeen klassement, Rolland, gaat voor de dagzege. Contador en Sanchéz erachter.
17:45 uur, 3 kilometer voor de finish
Sánchez en Rolland halen Contador bij en Rolland gaat er meteen vandoor. Cunego ontsnapt uit de groep-Schleck.
17:42 uur, 4,5 kilometer voor de finish
Velits en De Gendt zitten nog vóór de groep van zeven met Frank en Andy Schleck. Die zitten nu op ruim een minuut van Contador. Pas als die meer dan twee minuten voorsprong heeft, lijkt hij weer een rol van betekenis te kunnen spelen voor het geel. 
17:38 uur, 5 kilometer voor de finish
Sánchez en Rolland lijken de enige twee die nog een beetje in het spoor van Contador kunnen blijven, op ongeveer 20 seconden. Andy Schleck zit 57 minuten achter Contador. Voeckler zit op bijna drie minuten.
17:33 uur, 6 kilometer voor de finish
Contador rijdt nu alleen op kop. Rolland rijdt op 43 seconden met daarachter Velits en Sánchez, gevolgd door Thomas de Gendt (Vacansoleil) en de groep Schleck op ongeveer anderhalve minuut. 17:29 uur, 8 kilometer voor de finish
Onder meer Frank Schleck, Sánchez, Cunego, Velits, Péraud en Thomas de Gendt sluiten aan bij Andy Schleck en Evans. Contador rijdt daar nu 1:42 minuten voor.
17:23 uur, 10 kilometer voor de finish
Contador loopt al 33 seconden uit op Evans en Andy Schleck. Alleen Rolland zit er nog tussen. Met nog tien kilometer te gaan kan er nog van alles gebeuren.
17:13 uur, 13 kilometer voor de finish
Mollema zit nu ook voorin en probeert er zelfs vandoor te gaan met Evans. Dat lukt maar half en Contador probeert aan te sluiten bij Rolland en Hesjedal, die zijn weggesprongen.
17:03 uur, 22 kilometer voor de finish
Evans blijft voorop de kopgroep speldenprikjes uitdelen. Ook Rolland en Hesjedal, roeren zich vooraan.
16:55 uur, 24 kilometer voor de finish
Evans heeft zich aangesloten bij de kopgroep. Mollema en Ten Dam wisten aan te sluiten bij de groep met Voeckler en Basso, op ongeveer anderhalve minuut van de koplopers. Veertien man op kop, die bijna aan de slotklim beginnen.
16:47 uur, 33 kilometer voor de finish
De achtervolgende groep bleef lang op 20 seconden achter de kopgroep hangen, maar verliest nu weer terrein. De klim naar l'Alpe d'Huez staat op het punt van beginnen, met een 'groep-Basso' op 1:20 min. en het peloton met onder anderen Voeckler op 2 minuten. 
16:40 uur, 40 kilometer voor de finish
Sánchez heeft inmiddels kunnen aanklampen bij de kopgroep. Evans, Hesjedal en Casar zitten op 24 seconden. Als Evans nog kans wil maken moet hij vóór het begin van de klim naar Alpe d'Huez aansluiten, lijkt het.
16:30 uur, 50 kilometer voor de finish
Sánchez blijkt weer de beste daler. De droge weg biedt hem de mogelijkheid om zich als een dolle de afdaling in te storten en op jacht te gaan naar de kopgroep. Hij zit nu op slechts tien seconden. Evans op een minuut.
16:20 uur, 61 kilometer voor de finish
Andy Schleck is als eerste boven op de Galibier, gevolgd door Contador. Sánchez, Evans en Hesjedal zitten op de top 34 seconden achter de kopgroep, een groepje met Voeckler en Basso ruim een minuut.
16:15 uur, 62 kilometer voor de finish
Sánchez probeert te demarreren uit de achtervolgende groep en krijgt Evans, Rolland en Frank Schleck mee. Ze hebben nog een kilometer om in de beklimming van de Galibier tijd terug te pakken op de kopgroep.
16:10 uur, 63 kilometer voor de finish
Voeckler is opgeslokt door de achtervolgende groep met onder meer Basso, Frank Schleck, Samuel Sanchez en Cunego, dat nu op iets meer dan een minuut van de kopgroep zit. Ivan Basso bungelt achteraan.
16:06 uur, 64 kilometer voor de finish
Het peloton komt iets dichter bij de voorste vier (ongeveer1:30 minuten), Voeckler verliest juist weer wat terrein. De lange afdaling van de Galibier biedt wel mogelijkheden voor de verschillende groepen om tijd te winnen, of juist te verliezen...
15:57 uur, 66 kilometer voor de finish
Voeckler weet aardig in het wiel te blijven van de kopgroep, al zit er nog wel ruim een halve minuut tussen. Insausti heeft ook moeten lossen en wordt zelfs ingehaald door Voeckler.
15:41 uur, 74 kilometer voor de finish
De achtervolgende groep met onder meer Evans en Basso ligt 1:48 minuten achter op de kopgroep, waarin nu Contador, Andy Schleck Riblon, Insausti, Da Costa zitten. Hoogerland rijdt daar tussenin, evenals Voeckler, op ongeveer 40 seconden.
15:36 uur, 76 kilometer voor de finish
Voeckler rijdt 23 seconden achter op Andy Schleck en Alberto Contador, die inmiddels aan de beklimming van de Galibier zijn begonnen.
15:28 uur, 82 kilometer voor de finish

Izagirre komt als eerste boven op de Télégraphe, Andy Schleck als tweede, Contador als derde. De achtervolgende groep komt op 1:35 minuten boven.
15:27 uur, 83 kilometer voor de finish
De koplopers naderen de top van de Télégraphe. Voeckler rijdt er al een eindje achter en lijkt er doorheen te zitten. Contador sleurt vooraan de kopgroep.
15:21 uur, 85 kilometer voor de finish
Contador cs. sluiten aan bij de kopgroep. Voeckler rijdt daar een halve minuut achter, Evans rijdt nu op kop van de achtervolgende, grote, groep op ongeveer één minuut. Hoogerland zit twee kilometer voor de top nog van voren.
15:17 uur, 86 kilometer voor de finish
Evans en Voeckler worden gelost uit de groep Contador. Evans lijkt materiaalpech te hebben. Evans krijgt een nieuwe fiets en gaat weer op jacht naar de renners voor hem.
15:15 uur, 87 kilometer voor de finish
Een elf man sterke kopgroep met onder meer Johnny Hoogerland heeft op de beklimming van de Télégraphe ruim een halve minuut voorsprong op een groepje met Alberto Contador, Andy Schleck, Cadel Evans en  Thomas Voeckler.

Vandaag is het zover: de renners in de Tour de France trekken over 'onze' l'Alpe d'Huez. De beroemde berg met 21 bochten, waarop geen volk zo vaak zegevierde als de Nederlanders met acht overwinningen. Oké, de laatste zege van een landgenoot dateert alweer van 22 jaar geleden (Gert-Jan Teunisse in 1989). Maar de Italianen (7 overwinningen) hebben ons nog steeds niet ingehaald.
Geen bier meer
In de wijde omtrek van de beroemde berg met 21 bochten is al enkele dagen geen blikje bier meer te krijgen. De Nederlanders hebben in bocht 7 en op andere stukken hun 'intrek' genomen.
De etappe  belooft een zenuwslopende strijd te worden. De Fransman Thomas Voeckler rijdt nog altijd in het geel, maar hij weet dat zijn voorsprong op de nummer vier Cadel Evans slechts 1 minuut en 12 seconden is. De broers Andy en Frank Schleck nemen de tweede en derde plaats in op respectievelijk 0.15 en 1.08.
De etappe van de dag
De 19e rit, van Modane Valfréjus naar l'Alpe d'Huez, is met 109,5 kilometer niet lang, maar wel slopend. Vanuit het vertrek gaat het even omlaag, maar daarna is het weer klimmen. Eerst de Col du Télégraphe van de 1e categorie, dan opnieuw de Galibier (buitencategorie). Tot slot volgen de 21 bochten van l'Alpe d'Huez. De rit begint om 5 over half 3; de finish wordt rond half 6 verwacht.
Joop Zoetemelk (1976 en 1979), Hennie Kuiper (1977 en 1978), Peter Winnen (1981 en 1983), Steven Rooks (1988) en Gert-Jan Theunisse (1989) wonnen ooit op Alpe d'Huez.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen