Sport21 jul '11 12:08Aangepast op 21 jul '11 18:12

De achttiende etappe: Pinerolo - Galibier - Serre Chevalier

Auteur: Thijs Baas

Andy Schleck heeft de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. Aan het eind van de beklimming van de Galibier hield hij 15 seconden te weinig voorsprong over (2:21) om Voeckler zijn gele trui afhandig te maken. Met de zware etappe naar Alpe d'Huez nog voor de boeg ligt de Tour dus nog helemaal open.

17:37 uur, finish
Andy Schleck is binnen en wint de etappe! Voeckler verliest 2:21 minuten en houdt exact 15 seconden over en start dus ook morgen in het geel. Evans staat op 57 seconden achter Andy Schleck en 1:12minuten van Voeckler.
17:35 uur, 1,3 kilometer voor de finish
De strijd om het geel wordt heel spannend. Voeckler moet in de laatste kilometer nogg ongeveer 15 seconden goedmaken.
17:33 uur, 2 kilometer voor de finish
Het verschil blijft nu ongeveer gelijk. Andy Schleck moet nog twee kilometer en lijkt in ieder geval de etappe niet meer te kunnen ontgaan. Contador heeft het moeilijk in de achtervolgende groep.
17:30 uur, 3 kilometer voor de finish
Nog iets meer dan drie minuten bedraagt de voorsprong van Andy Schleck. Dat betekent dat Voeckler nog ongeveer een halve minuut moet goedmaken op Andy Schleck om de gele trui te behouden. Schleck lijkt overigens weer iets te versnellen.
17:25 uur, 4 kilometer voor de finish
Het is nu Andy Schleck tegen de rest. Voeckler weet met kennelijk gemak het wiel van Evans te houden. Ze lopen snel in op Schleck, dus het laatste steile stuk lijkt allesbepalend te worden.
17:20 uur, 6 kilometer voor de finish
Het is voornamelijk aan Evans te danken dat de voorsprong van Andy Schleck nu toch redelijk snel terugloopt. De achterstand van Schleck op Voeckler, die nog altijd in het groepje van Contador rijdt, is 2:36 minuten. Als Schleck nog één minuut verliest en Voeckler blijft aanklampen, behoudt de Fransman gewoon de gele trui.
17:15 uur, 7 kilometer voor de finish
Gesink heeft het moeilijk in de groep met onder anderen Contador en Evans. Nu pas begint het echte klimwerk op de Galibier. Schleck laat ook Iglinski achter zich en gaat alleen door, op naar de finish. Het gat met de achtervolgers is iets minder dan vier minuten.
17:10 uur, 10 kilometer voor de finish
Andy Schleck heeft alleen nog Iglinski bij zich; Roch heeft ook moeten lossen. In de achtervolgende groep is het Evans die het tempo bepaalt, Contador haakt voorlopig af. Voeckler komt toch nog altijd goed mee.
17:00 uur, 14 kilometer voor de finish
De achtervolgende groep lijkt de strijd al op te geven voordat de klim goed en wel begonnen is. De fevorieten kijken naar elkaar, terwijl Andy Schleck vooraan de nu nog driekoppige groep flink aan het sleuren is.
16:50 uur, 18 kilometer voor de finish
Met een voorsprong van bijna vier minuten begint Andy Schleck met zijn vier medevluchters langzaam maar zeker aan het steilere stuk. Monfort heeft zijn knechtwerk voor Schleck gedaan en laat zich wegzakken uit de kopgroep.
16:45 uur, 21 kilometer voor de finish
In de achtervolgende groep komen weer enkele geloste renners terug. Stilte voor de storm, lijkt het, met nog ongeveer vier kilometer tot het echte begin van de beklimming.
16:35 uur, 27 kilometer voor de finish
De achtervolgers lijken te profiteren van het 'vals plat'. De voorsprong van Andy Schleck is snel teruggelopen tot 2: 50 minuten. Het wordt langzaam maar zeker steiler. Voeckler kan slechts met veel moeite aansluiten.
16:30 uur, 29 kilometer voor de finish
Andy Schleck heeft de afgelopen dagen kennelijk verstoppertje gespeeld. Hij sluit nu met zijn vier medevluchters aan bij Iglinski, en heeft de voorsprong op de achtervolgende groep uitgebouwd tot 3:30 minuten.
16:25 uur, 31 kilometer voor de finish
Iglinski  heeft de afdaling van de Izoard achter zich gelaten en begint langzaam maar zeker aan debeklimming van de Galibier. De groep-Andy Schleck zit er nog minder dan een minuut achter. Het parcours is nu nog relatief vlak, over tien kilometer begint de echte klim.
16:20 uur, 35 kilometer voor de finish
Contador sluit weer aan bij het 'petit-peloton'. Tussen Iglinski en het groepje met Andy Schleck zit nu 1:16 minuten, op 2:40 minuiten daaarachter zit Contador, met onder meer Evans en Gesink.
16:15 uur, 38 kilometer voor de finish
Sanchéz en Contador zijn alvast de rest van de etappe aan het doornemen. maar eerst zullen ze toch echt moeten zorgen dat Andy Schleck niet verder uitloopt; nu is het verschil 2:30 minuten. Contador heeft materiaalpech!
16:10 uur, 42 kilometer voor de finish
Het viertal haalt ook Roche bij en heeft nu alleen nog Iglinski voor zich, op ongeveer anderhalve minuut. Schleck rijdt nu virtueel in het geel. Vanendert is weggesrpongen uit de groep met Contador.
16:00 uur, 53 kilometer voor de finish
Ook de groep met Contador is inmiddels op de top van de Izoard. Schleck heeft inmiddels Montfort, Silin en Devenyns achterhaald. Ze kunnen met z'n drieën afdalen naar de voet van de Galibier.
15:58 uur, 54 kilometer voor de finish
Vlak voor de top sluit Schleck bijna aan bij Roche, Monfort en Silin. Posthuma kan hem niet langer helpen en verliest terrein.
15:55 uur, 55 kilometer voor de finish
Het treintje Posthuma-Schleck werpt zijn vruchten af: de voorsprong op Contador cs. is al opgelopen tot twee minuten. Ze zitten vlak voor de top, waar Iglinski inmiddels is gepasseerd.
15:50 uur, 56 kilometer voor de finish
Andy Schleck pakt al ruim een minuut op de groep-Contador. Iglinski rijdt nog op kop, maar uit de achterhoede heeft Schleck voorlopig weinig te vrezen. Posthuma laat zich zakken en neemt Schleck op sleeptouw.
15:40 uur, 58 kilometer voor de finish
Andy Schleck zet de aanval in, Contador kan niet volgen. Gesink zit nog in de groep-Contador, Cadel Evans ligt op achterstand. De voorsprong van Andy Schleck loopt al op tot 50 seconden.
15:20 uur, 65 kilometer voor de finish
De kopgroep, die nog uit tien man bestaat,  is bezig met de beklimming van de Izoard. Posthuma rijdt voortdurend van voren.
14:50 uur, 90,0 kilometer voor de finish
Gesink en zijn groep zijn op de top. Ze hebben zo'n 40 seconden voor op het peloton.
14:46 uur, 93,5 kilometer voor de finish
De top van de berg Agnel is geslecht. Eerste boven is Valentin Iglinskij, tweede is Johnny Hoogerland.
14:45 uur, 93,7 kilometer voor de finish

De groep-Gesink rijdt op 20 seconden van het peloton. Onder andere met Moncoutié, Leipheimer en Zeits.
14:00 uur, 103 km voor de finish
Iets minder dan acht minuten is er over van de voorsprong van de kopgroep. Johnny Hoogerland lijkt zijn derde adem gevonden te hebben en verricht weer het nodige kopwerk.
13:45 uur, 110 km voor de finish
De kopgroep is nu echt begonnen aan de beklimming van de Agnel. Nog altijd bedraagt de voorsprong op het peloton ruim acht minuten.
13:25 uur, 120 km voor de finish
Nu de beklimming van de Agnel steeds steiler begint te worden, loopt de kopgroep nog altijd verder uit op het peloton: bijna zeven minuten. De drie renners die tussen groep en peloton in zaten naderen de voorste zestien.
13:03 uur, 132 km voor de finish
De voorsprong op het peloton is al opgelopen tot vijf minuten. Tussen de kopgroep en het peloton in zitten nog twee renners.
12:50 uur, 138 km voor de finish
Duque, Posthuma, Delaplace,  Devenyns, Tjallingii, Bookwalter, Irizar, Erviti, Hondo, Navardauskas, Pérez, Urtasun, Iglinskij, Monfort, Roche en Hoogerland vormen in de aanloop naar de beklimming van de Agnel een kopgroep met een voorsprong van bijna drieënhalve minuut.
De etappe

Voeckler zal het niet doen. Die heeft maar één taak: de schade zoveel mogelijk beperken en liefst Evans geen seconde meer te laten inlopen, met het oog op de tijdrit van zaterdag. En misschien hebben de broertjes Schleck zich wel verstopt, de afgelopen dagen. Hoe dan ook, wié het ook doet en wáár het ook gaat exploderen: het wordt een etappe om van te smullen vandaag. En dan moet l'Alpe d'Huez nog komen.
Volg de etappe vanmiddag van minuut tot minuut op de liveblog van BNR.
l'Histoire
Serre Chevalier zelf is niet meer en niet minder dan een typisch Frans skigebied: groot en imposant, dat wel, maar historisch verder weinig de moeite waard. De beklimmingen van de Agnel en de Galibier daarentegen, hebben een lange (Tour)historie. Niet eerder finishte een etappe echter zo hoog: op 2.645 meter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen