Sport17 jul '11 12:26Aangepast op 17 jul '11 14:35

De vijftiende etappe: Limoux - Montpellier

Auteur: Thijs Baas

Een vrijwel vlakke etappe vandaag, met slechts een beklimming van de vierde categorie. En morgen een rustdag, dus voor renners die de Pyreneeën niet ongeschonden door zijn gekomen moet het mogelijk zijn dinsdag enigszins hersteld richting Alpen te fietsen.

Vooral voor de sprinters wordt het dus een spannende dag, met Cavendish wederom als grote favoriet om in Montpellier te zegevieren. Laurens ten Dam lijkt voldoende hersteld van zijn ongelukkige val van zaterdag en zal met enkele hechtingen in zijn gezicht gewoon van start gaan. Zeker voor hem moet het vooruitzicht van de rustdag van morgen een prettig vooruitzicht zijn, al kan de verwachte hitte van vandaag nog wel eens een negatief effect op het herstel van zijn wonden hebben.
Lange Tourgeschiedenis
Montpellier is bepaald geen vreemdeling in de Tourgeschiedenis. De Zuid-Franse stad was al 54 keer eerder vertrek- of aankomstplaats van een Tour-etappe. Het is met een universiteit die al uit 1289 stamt één van de oudste universiteitssteden van Europa. Het centrum van de stad ligt op nog geen tien kilometer van de Middellandse Zee-kust. Een stad vol (Tour)historie dus, waar de renners na een relatief eenvoudige etappe over 192,5 kilometer eindelijk even op adem kunnen komen van de zware Pyreneeënetappes.

Gerelateerde artikelen