Sport15 jul '11 14:26Aangepast op 16 jul '11 19:32

Thor Hushovd wint dertiende etappe

Auteur: Thijs Baas

Thor Hushovd heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen door in de straten van Lourdes koploper Roy in te halen. Roy werd uiteindelijk derde, nadat ook Moncoutie hem in de laatse kilometers was gepasseerd. Bak werd vierde, Pineau vijfde. Tjallingii was de beste Nederlander op de negende plek. Ook Mollema slaagde erin het peloton voor te blijven.

De etappe-uitslag:


Algemeen klassement:
 


 

Etappe 13,  van minuut tot minuut:
17:17 uur, Finish, Lourdes
Thor Hushovd wint, voor Moncoutie (+10 sec.) en Roy (+25 sec.) Luister rechts naar het verslag vanaf een kilometer voor de finish.

17:15 uur, 1 kilometer voor de finish
Hushovd laat Roy 'staan'. Ook Moncoutie gaat over Roy heen. De overwinning lijkt Hushovd niet meer te kunnen ontgaan. De laatste kilometer...
17:14 uur, 2 kilometer voor de finish
Hushovd heeft de sprong gemaakt en gaat aansluiten bij Roy.
17:13 uur, 3 kilometer voor de finish
Het Franse publiek in Lourdes is niet te houden. De spanning stijgt en het verschil tussen Roy en Hushovd en Moncoutie blijft ongeveer gelijk, op 13 seconden.
17:11 uur, 4 kilometer voor de finish
Het verschil schommelt nu rond de 13 seconden. Moncoutie houdt stil, Hushovd blijft jagen.
17:06 uur, 8 kilometer voor de finish
'Het' verschil bedraagt nog 17 seconden, het lijkt een onhoudbare zaak voor Roy, met Hushovd op zijn hielen die probeert van Moncoutie af te komen. Het gat tussen Roy en de twee wordt nauwelijks kleiner.
17:01 uur, 12 kilometer voor de finish
Het verschil is nog slechts 27 seconden. Roy zet door, maar Hushovd blijft fanatiek jagen. Het peloton rijdt op acht minuten achter de koplopers.
16:57 uur, 16 kilometer voor de finish
De voorsprong van Roy op Hushovd en Moncoutie loopt terug tot 32 seconden. Vlak voor het peloton heeft Mollema gezelschap gekregen van Gilbert.
16:48 uur, 23 kilometer voor de finish
Hushovd heeft Moncoutie achterhaald. Samen zitten ze op 1:27 minuut van koploper Roy. Dat kan nog spannend worden, al toont Roy nog geen tekenen van verval. Moncoutie lijkt niet van plan veel kopwerk te doen.
16:43 uur, 27 kilometer voor de finish
Roy laat zijn achtervolgers nauwelijks dichterbij komen. Op het peloton loopt hij bovendien alleen maar verder uit. Het groepje Hagen, Bak en Pineau rijdt anderhalve minuut achter Goesev. De positie van Tjallingii is even onduidelijk, waarschijnlijk rijdt hij tussen Hagen cs. en Mollema.
16:38 uur, 33 kilometer voor de finish
Ook Goesev houdt nog aansluiting bij de voorste drie en kan in de verdere afdaling wellicht nog bij Roy, Mocoutie en Hushovd komen. Het tweede deel van de afdaling is minder steil.
16:33 uur, 35 kilometer voor de finish
In de afdaling is Roy alweer een minuut uitgelopen op Moncoutie, die op Hushovd lijkt te wachten. Die loopt op zijn beurt langzaam in op Roy.
16:26 uur, 42 kilometer voor de finish
Op de top van de Aubisque volgt Moncoutie op 53 seconden, Hushovd op twee minuten. Tjallingii is gelost uit de achtervolgende groep met Hagen, Bak en Pineau, die op ongeveer drieënhalve minuut na Roy de top bereiken.
16:24 uur, 42 kilometer voor de finish
Roy is als eerste op de top van de Aubisque, maar kan het verschil met Hushovd niet verder vergroten dan tot anderhalve minuut. De weg is droog, dus niets staat een spectaculaire afdaling in de weg. Met kansen voor Hushovd om de etappe te winnen.
16:18 uur, 44 kilometer voor de finish
Roy heeft nog drie kilometer te gaan tot de top. Hij lijkt in zijn eentje te beginnen aan de afdaling richting Lourdes, waar ooit Wim van Est het ravijn in viel. Hushovd lijkt Moncoutie bij te halen, en kan dan zelfs met een sublieme afdaling weer bij Roy komen.
16:13 uur, 45 kilometer voor de finish
Moncoutie verliest terrein op Roy, die de bolletjestrui vandaag zal afpakken van Sanchez. Het peloton lijkt het rustig aan te doen, Mollema heeft een voorsprong van een minuut, maar zit nog enkele minuten achter de groep met Tjallingii.
16:06 uur, 48 kilometer voor de finish
Moncoutie is Hushovd gepasseerd en zit achter Roy aan. Het groepje Tjallingii ligt weer twee minuten achter Hushovd, die alleen rijdt op de derde plaats. Mollema rijdt met Delage ongeveer 45 seconden voor het peloton. Nog ongeveer vijf kilometer naar de top.
15:56 uur, 51 kilometer voor de finish
Hushovd moet Roy laten gaan, daarachter op ongeveer twintig seconden Moncoutie en Hagen. De positie van de andere zes renners uit de voormalige kopgroep is onduidelijk, Mollema zit daarachter, maar rijdt nog altijd voor het peloton uit, dat ruim zes minuten achter de koplopers zit.
15:46 uur, 54 kilometer voor de finish
Delage is ontsnapt uit het peloton, Mollema en Bouet gaan erachteraan. Moncoutie en Hagen jagen ook op Hushovd, die inmddels is bijgehaald door Roy. Nog elf kilometer naar de top, de voormalige kopgroep is nu volledig uit elkaar gereden.
15:38 uur, 59 kilometer voor de finish
De renners zijn begonnen aan de beklimming van de Aubisque. Hushovd deelt meteen een speldenprikje uit, maar de groep rijdt nog op het relatief eenvoudige deel van de klim. Roy springt achter Hushovd aan.
15:28 uur, 64 kilometer voor de finish
Cavendish laat zich in de tussensprint van het peloton verrassen door Rojas. Hagen wint de sprint van de kopgroep, Moncoutie wordt tweede en Goesev derde. De voet van de Aubisque wordt zo bereikt door de kopgroep.
15:12 uur, 76 kilometer voor de finish
De voorsprong van de tien blijft nagenoeg gelijk. Er volgt zo nog een tussensprint, maar de kans is groot dat de kopgroep gezamenlijk aan de beklimming van de Aubisque begint, over 15 kilometer.
14:50 uur, 90 kilometer voor de finish
Lars Boom stapt af!
Hij had al een forse achterstand opgelopen en hangt voor deze Tour zijn fiets aan de wilgen. Hushovd, Petacchi, Roy, Tjallingii, Hagen, Bak, Fofonov, Pineau, Gusev, Moncoutie zijn ervandoor en hebben al ruim vier minuten voorsprong op het peloton.
14:23 uur, 110 kilometer voor de finish
Vanendert pakt twee punten voor de bolletjestrui door als eerste op de eerste col te arriveren. Niki Terpstra bereikt de top van de klim van de vierde categorie als tweede.
14:15 uur, 116 kilometer voor de finish
Het peloton heeft het tempo er goed in. De ontsnappingen volgen elkaar in hoog tempo op. Andreas Klöden kan het allemaal niet meer aan en geeft op. De Tour gaat dus verder zonder de Duitser, die door sommigen werd gezien als gevaarlijke outsider voor de Tourzege.

 

Gerelateerde artikelen