Sport9 jul '11 13:17

De achtste etappe: een pittig voorproefje

Auteur: Thijs Baas

De eerste Tourweek zit erop. Over een week kan alles weer anders zijn, maar de oogst van een weekje Touren is veelbelovend. Vooral de vele valpartijen - die al enkele gerenommeerde renners fataal werden - en het verbluffend sterke rijden van de Vacansoleilploeg springen in het oog. En vandaag wordt met de beklimming van La Croix St-Robert (2e categorie) een eerste voorschot genomen op de vele beklimmingen die nog in het verschiet liggen.

Een spannende dag dus voor Robert Gesink, die gehavend uit de vijfde etappe kwam, maar vrijdag wél de witte trui van het jongerenklassement kreeg omgehangen. Maar er zijn meer Nederlandse kapers op de kust. Hoewel het voor de Zeeuw Johnny Hoogerland lastig zal worden zijn bolletjestrui nog een dag te prolongeren, is er met Bauke Mollema, 'onze eigen' Wout Poels en Rob Ruijgh veel om naar uit te kijken.
Voorproefje
En hoewel de Pyreneeën en de Alpen natuurlijk de krenten in de klimpap zijn, mag het Centraal Massief - met vandaag een stevige beklimming van de Col de la Croix St-Robert - er zeker ook wezen. Qua hoogte en onherbergzaamheid althans, voor de echte klimmers blijft het een listig voorproefje. En hoewel de natuur soms adembenemend is, is de Tourdirectie er voor het eerst deze editie in geslaagd een finishplaats te vinden waar cultuurhistorisch geen enkele eer te behalen is: Super-Besse Sancy is ongetwijfeld een aantrekkelijk skidorp, in de zomer is het hooguit een mekka voor wandelaars en liefhebbers van het Tourcircus.
Positief getest
Drie jaar geleden deed de Tour ook Super-Besse Sancy aan. Toen won Riccardo Ricco, die na een positieve dopingtest echter uit koers gehaald werd en ook afstand moest doen van zijn etappezege. Die ging naar de aanvankelijke nummer twee, Alejandro Valverde. Cadel Evans, die toen uiteindelijk tweede werd, zou vandaag wel eens kunnen azen op het geel. De kans is immers groot dat degene die na vandaag het klassement aanvoert aan het eind van de tweede Tourweek ook in het geel aan het échte werk in de Pyreneeën mag beginnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen