Sport15 jan '13 21:53

'Wielrennen kan sneuvelen als olympische sport'

Auteur: BNR Webredactie

Nu Lance Armstrong zijn dopinggebruik heeft opgebiecht bij Oprah Winfrey, loopt wielrennen als olympische sport gevaar, als blijkt dat de internationale federatie UCI in gebreke is gebleven. Dat is de stellige overtuiging van Dick Pound, de voormalig voorzitter van het antidopingbureau WADA.

Pound, nog altijd IOC-lid, zei dinsdag dat het IOC wellicht geen andere keus rest dan het schrappen van wielrennen als olympische sport. "De enige manier om schoon schip te maken is dat alle betrokkenen zeggen: hé, we maken niet langer deel uit van de Olympische Spelen, dat willen we wel, dus laten we onze terugkeer zelf verdienen'', aldus Pound. Hij vindt overigens al heel lang dat de UCI de strijd tegen doping niet serieus heeft genomen.

Pound reageerde op de bevestiging door Oprah Winfrey eerder op de dag, dat Armstrong in een interview met haar een bekentenis heeft afgelegd over zijn dopinggebruik. Het interview wordt donderdag en vrijdag uitgezonden.

WADA: Bekentenis onder ede
Ook het WADA kwam met een reactie. Het mondiale antidopingbureau eist van Lance Armstrong onder ede een volledige bekentenis over zijn dopingverleden. Pas dan is de instantie bereid de levenslange schorsing van de voormalige Amerikaanse wielrenner in heroverweging te nemen. Dat liet WADA-directeur David Howman dinsdag desgevraagd weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen