Sport8 jun '13 21:55

Martina brengt stadion in vervoering

Auteur: ANP Nieuws

HENGELO (ANP) - De gouden tand van Churandy Martina schitterde in de Hengelose zon en de sprinter liet zijn breedste lach zien bij de FBK-Games.

ANP
ANP

De blikvanger van het Twentse atletiekgala gaf het publiek zaterdag waar voor zijn geld met een stadionrecord op de 200 meter. Martina won de race in een tijd van 20,23. Dat was ruim sneller dan de Amerikaan Henry Thomas , die 25 jaar geleden het record in het sfeervolle stadion zette op 20,39.

Zijn Nederlands record van 19,85 bleef wel buiten bereik, maar daar maalde Martina niet om. ,,Elke week gaat het ietsje beter. Ik ben rustig en relaxed. Volgende week loop ik in Oslo weer de 200 meter in de Diamond League. Ik weet niet hoe het zal gaan, ik ga gewoon hard lopen, het wordt een surprise.'' De atleet van Curaçao had vooral genoten van de ambiance in Hengelo. ,,Ik liep zo hard omdat ik wil dat dit stadion blijft. Mooi hoor, hoe al die mensen voor me klapten.''

De FBK-Games leverde verder twee beste wereldjaarprestaties op. De Cubaanse Yarisley Silva sprong over 4,90 meter bij het polsstokhoogspringen en de Pool Piotr Malachowski wierp de discus naar de vijfde afstand aller tijden: 71,84. Hij maakte een abrupt einde aan de ongeslagen status van de Duitse olympisch kampioen Robert Harting, die 35 wedstrijden op rij had gewonnen, maar nu tweede werd met 69,91.

Deceptie

De Nederlander Erik Cadée, die naar behoren presteerde met een afstand van 64,48 meter, voelde zich even heel klein bij het geweld van Malachowski. ,,Toen ik dat zag, dacht ik wel even: wat ben ik eigenlijk een loser. Het was een prachtige worp. De wind stond gunstig en hij had mooi zijn hele lichaam achter die worp'', zei de Brabander.

Het optreden van Kenenisa Bekele liep uit op een deceptie. De Ethiopische hardloopheld stapte drie ronden voor het einde van de 5000 meter uit. De wereldrecordhouder, als attractie naar Hengelo gehaald, verklaarde na afloop dat hij moe was en met een jetlag kampte. Bekele had de afgelopen drie dagen 30 uur gereisd en dat had zijn frêle lichaam geen goed gedaan.

Migraine

Dafne Schippers kwam evenmin helemaal fris over de finish na haar 200 meter. De Utrechtse atlete moest dizzy de catacomben in. Ze eindigde de race als derde in 22,84, iets boven haar Nederlands record van 22,69. ,,Ik moest even bijkomen. Het zijn denk ik nog de nawerkingen van de meerkamp in Götzis. Daar was het koud en nat en kreeg ik migraine. Ik was gewoon 2 dagen ziek en dan duurt het even voor je weer helemaal de oude bent.'',

Gerelateerde artikelen