Sport7 aug '12 11:35

Stress speelt geen rol bij Epke

Auteur: Pieter van den Akker

Nederland hoeft zich geen zorgen te maken over mogelijke stress bij turner Epke Zonderland, die vandaag hopelijk een medaille wint op de rekstok bij de Olympische Spelen. Dat zegt zijn broer Herre op BNR.

"Epke is vrij goed in staat om om te gaan met druk", vertelde Herre Zonderland dinsdag in BNR Paul van Liempt. "Hij heeft een goede leeftijd nu en heeft al veel ervaringen gehad. De olympische finale in Peking heeft hij gehad, de WK-finale in eigen land in Ahoy die veel druk met zich meebracht. Tot nu toe is hij goed in staat geweest daar mee om te gaan en dat moet ook in zo'n finale", blikte Herre vooruit op het optreden van zijn broer van vanmiddag.

Trots op Epke
Of Epke last van spanning heeft straks? Herre Zonderland: "Ik denk dat Epke dat kan uitschakelen en zich kan focussen op zijn oefening. Dat is het enige dat telt vandaag. Hij weet wie er in de finale zitten en weet op voorhand wie de favorieten zijn."

Herre Zonderland zei verder het niet vervelend te vinden als 'de broer van' door het leven te gaan. "Ik ben hartstikke trots op wat Epke presteert. En het voelt een beetje alsof we dit met z'n allen hebben gedaan. Ik heb heel lang gesturnd, m'n andere broertje Johan ook en m'n zus ook. We hebben allemaal hetzelfde traject doorgemaakt, waarbij Epke de meest getalenteerde is en het hele verhaal afmaakt met deze prestatie."

Stress
Terug naar stress. Voor veel sporters vormt deze spanning het grootste obstakel op de route naar een olympische medaille. "Stress is dat je onder druk komt om iets te presteren of om iets te doen wat je óf niet lukt óf dat je bang bent dat het niet lukt", legde John van der Steur dinsdag op BNR uit. Hij is de oprichter van InsightsWorld Benelux en gespecialiseerd in het herkennen van stresspatronen bij sporters.

Hij vertelde: "Faalangst is een vorm van stress. Maar je kan het ook krijgen als je naar de tv kijkt en je wordt ergens heel ongelukkig van. De adrenaline in je lijf neemt toe, je voelt je ergens ongemakkelijk over of misschien machteloos dat je er niks aan kan doen. Dit zijn allemaal vormen van stress. Je wordt opgewonden en functioneert niet goed."

Er zijn verschillende niveau's van stress, doceerde Van der Steur. "Het eerste niveau van stress is in principe goed. Dan ben je alert, sterk, heb je een goeie spanning en gaat het allemaal goed. Maar dan ga je steeds meer naar, wat ik noem, de slechte dag. Het wordt slechter en slechter en op een gegeven moment sla je door."

'Stresskleuren'
Van der Steur gebruikt met zijn bedrijf een systeem met vier kleuren, dat polariteiten van de persoonlijkheid weergeeft. Hij legt uit: "Rood vs. groen, blauw vs. geel. Onder stress vliegen die polariteiten als het ware uit de bocht. Er is dan zeg maar één kleur die de overhand krijgt, dat in overdrive gaat. Als je echt moet overleven heeft dat nog wel zin. Maar als je sport bedrijft, of je werkt in een bedrijf of je hebt een gezin, dan moet je proberen die vier kleuren in balans te houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen