Sport4 jul '11 12:59

Leon de Kort ontmoet...

Auteur: Thijs Baas

De Tour de France is één van de grootste mediaspektakels ter wereld. Voor BNR volgt journalist Leon de Kort het evenement. De komende weken rapporteert hij vanuit Frankrijk, en sleurt hij regelmatig renners, ploegleiders en andere betrokkenen voor zijn microfoon.

Frank Schleck lijkt de grote verliezer van de zestiende etappe. Leon sprak zijn broer Andy en blijft zich verbazen over de prestaties van Rob Ruijgh, die weer twee posities klom in het algemeen klassement.
Tukker Joost Posthuma rijdt bij de Tourploeg met twee grote favorieten voor de eindzege. Hij fietst bij Leoprad-Trek als waardevolle knecht voor de broers Frank en Andy Schleck, die in de slot fase over de Alpen hun slag moeten gaan slaan. Onze Tourverslaggever Leon de Kort wil graag weten wie Joost het liefst de ronde ziet winnen: Frank of Andy.
Niki Terpstra is de eerste Nederlandse coureur die het tot meest strijdlustige renner van een Touretappe heeft geschopt. Maar die onderscheiding was zondagmiddag na de vijftiende rit met finish in Montpellier, een schrale troost voor Niki Terpstra. Voor de derde keer maakte hij deel uit van een ontsnapping die niet stand hield. Op de vraag van onze Tourverslaggever Léon de Kort hoeveel kilometer hij dacht nu wel succes te hebben, moest Terpstra eerst eens heel lang nadenken.
Mark Cavendish pakte zondagmiddag in Montpellier alweer zijn 19de etappezege ooit in de Tour de France. Die dankt hij onder meer aan de hulp van oud-sprinter Erik Zabel, die Cavendish als zesvoudig winnaar van de groene trui met raad en daad bij staat. Léon de Kort vroeg Zabel in hoeverre het succes van Cavendish ook zíjn succes is.
De laatste etappe voor de Pyreneeën. Wederom zit het venijn hem meer in het weer dan in het parcours. Leon de Kort vreest dat Johnny Hoogerland te zeer gehavend is om in het hooggebergte zijn bolletjestrui te verdedigen.
Rob Ruijgh was tevreden over zijn aanvallende rijden van gisteren. Eigenlijk is het hooggebergte zijn terrein, maar dinsdag wist hij al een flinke speldenprik uit te delen. Maarten Tjallingii had een mindere dag. Het benauwde weer had kennelijk iets te veel vat op hem.
Helaas hebben we in het Centraal Massief afscheid moeten nemen van Wout Poels. Maar: gelukkig slaagde Leon de Kort erin hem nog even te spreken te krijgen. Dé held van het weekend was natuurlijk Johnny Hoogerland, die niet te beroerd is om Leon bij te praten over zijn toestand, zowel fysiek als mentaal. Hij voelde zich zondag ronduit 'kut'.
Met een etappe die de Tourkaravaan woensdag voor een groot deel langs de Atlantische kust leidt, vreesden veel renners een straffe tegenwind. Maar volgens Leon de Kort valt het met de wind erg mee, en heeft het peloton dat vleugje dát er is ook nog in de rug.
Johnny Hoogerland liet zich ook dinsdag weer nadrukkelijk zien in de etappe naar de Muur van Bretagne. Leon de Kort nam de etappe nog even met hem door.
De Touretappe van dinsdag leek Philippe Gibert op het lijf geschreven. Ook voor Leon de Kort was de Belg de absolute dagfavoriet. Het waren echter twee andere wielergrootheden die de aandacht opeisten: Contador als schlemiel van de dag en Cadel Evans als de grote triomfator.
De Tourploeg van Vacansoleil puilt uit van de debutanten, onder wie ploegleider Michel Cornelisse. Als renner kwam hij zelf nooit in aanmerking voor een Tourplek. Onze man in de Tourkaravaan Leon de Kort vroeg de Amsterdammer hoe hij de eerste dagen ervaart. Zelf verheugde De Kort zich erg op de vierde etappe.
In zijn eerste bijdrage besteedde Tourverslaggever Leon de Kort aandacht aan de kansen voor Robert Gesink en de 'cosmetische' ploegentijdrit van zondag, die slechts kleine verschillen tussen de Tourfavorieten opleverde. Ook gaat hij in op het protest dat ploegleider Bjarne Riis aantekende tegen het tijdverlies voor Contador in de eerste etappe.
Eerder op de dag sprak Leon de Kort met Raborenner Lars Boom en ploegleider Adri van Houwelingen.
Het mogelijke protest van Bjarne Riis tegen de uitslag van zaterdag, die zeer nadelig uitviel voor Contador, gaat niet door, vernam Leon de Kort van Adri van Houwelingen.
Klik op de audiobuttons rechts voor de bijdragen die Leon de Kort tot nu toe voor BNR maakte. 

Gerelateerde artikelen