Sport19 mei '12 23:30Aangepast op 20 mei '12 08:25

Chelsea wint Champions League | Slideshow

Auteur: Fleur de Bruijn

Chelsea heeft de finale van de Champions League gewonnen van Bayern München na strafschoppen: 3-4. Het is de eerste keer dat Chelsea de Champions League wint.

Het stond in de sterren geschreven. Zo luidde de eerste reactie van Didier Drogba, die bijna persoonlijk Chelsea in de finale van de Champions League langs Bayern München schoot. "Het moest zo zijn. Deze club verdient het. Ik draag de winst op aan alle trainers, spelers en betrokkenen die hier de laatste jaren voor hebben gewerkt.''

De finale van de Champions League kende geen winnaar na de officiële speeltijd. In de Allianz Arena in München, de thuisbasis van Bayern München, was het na 93 minuten 1-1. Nadat Thomas Muller acht minuten voor tijd met een kopbal de finale van de Champions League leek te beslissen, scoorde Drogba namens Chelsea in de 89e minuut de 1-1. "Dat doelpunt veranderde de wedstrijd. Ineens werden we gelijkwaardig," aldus Drogba.

Arjen Robben miste in de eerste helft van de verlening een penalty. Na een overtreding op Ribery schoot de Nederlander de bal slecht in.

De wedstrijd: eerste helft
De ontmoeting kende het spelverloop dat was verwacht. Bayern München, in eigen stadion, viel aan. Chelsea, door schorsingen en blessures nog zwaarder getroffen dan de opponent, verdedigde. In het eerste deel kwamen de Engelsen er één keer goed uit. Een aardige aanval via onder meer Drogba leidde tot een goed schot van Salomon Kalou, dat werd gestopt door Manuel Neuer in het doel van de Duitsers. Verder concentreerde het elftal van trainer Roberto Di Matteo zich op zijn defensieve taken.

Vooral Bayern was aan de bal. De formatie van coach Jupp Heynckes viel aan waar het kon. Na een minuut of 20 was Arjen Robben dicht bij een doelpunt, maar de aanvaller van Oranje zag zijn inzet via de handen van keeper Petr Cech en de paal naast het doel verdwijnen. Thomas Müller, door de vele afwezigen weer eens in de basis, haalde ineens uit na een voorzet van de jonge verdediger Diego Contento. De bal miste het doel maar net.

Tweede helft
Na de hervatting bleef Bayern aandringen. Als de ruimte er kwam was het elftal echter te vaak niet in staat ervan te profiteren. Daarvoor ontbrak de echte klasse op het juiste moment bij de club, die kennelijk niet voor niets de Duitse titel én beker aan Borussia Dortmund moest laten. Bovendien ontbrak bij de grote spelers de grote vorm, zoals bij Frank Ribéry. Weliswaar leek de Franse international in de 54e minuut te scoren, na een geblokt schot van Robben, maar scheidsrechter Pedor Proenca uit Portugal constateerde buitenspel.

In de 83e minuut viel de beslissende treffer toch. Uitgerekend Müller, het weggevallen talent, scoorde. Hij kopte raak door de bal via de grond en onderkant lat langs Cech te krijgen. Chelsea restte niets anders dan de verdedigende stellingen te verlaten. Dat leverde waarachtig in de 89e minuut de gelijkmaker op, ook al met het hoofd gemaakt door de onverwoestbare Drogba.

Geschiedenis Champions League
Sinds de invoering van de Champions League in het seizoen 1992-1993 - hiervoor heette de belangrijkste Europese competitie de Europa Cup I- stond Chelsea een keer in de finale, in het seizoen 2007-2008. Toen verloren de Engelsen van hun landgenoten uit Manchester. United versloeg Chelsea na strafschoppen.

Bayern München speelde al drie keer de finale en won de cup met de grote oren in 2001. Na strafschoppen (1-1) werd Valencia verslagen. Bayern verloor in 2010 de finale tegen Internationale met 2-0.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen