Sport17 jul '13 16:36Aangepast op 17 jul '13 18:41

Roze Règâhs met een groen geel hart

Auteur: Thijs Baas

De voetballers van ADO Den Haag hebben voortaan een eigen 'roze' supportersclub. Lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender ADO-fans hebben zich verenigd in een eigen fanclub en noemen zich De Roze Règâhs.

Gewoon, lekker een gezellige vriendenclub die elkaar regelmatig tegenkwam in het stadion. Zo verklaart Renate den Heijer het ontstaan van de fanclub. "Na afloop van de wedstrijd, in de kroeg, praten over voetbal. In Duitsland zitten 21 roze Bundesliga-fanclubs. Waarom zou dat niet in Nederland kunnen?"

"Fans met een groen-geel hart, maar met een roze randje'', zegt de nieuwbakken supportersclub. Na MVV is ADO daarmee de tweede betaald voetbalorganisatie met een roze supportersclub. De Roze Règâhs worden gesteund door de voetbalclub, meldt een woordvoerster van ADO Den Haag.

Verspreid
De homoseksuele fans van ADO willen geen aparte plek, ze zitten verspreid door het stadion. De oprichters van de supportersclub hopen op nog meer onderling respect. Daarnaast hopen ze op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan het bestrijden van homofobie in de sportwereld en voetbal in het bijzonder.

Voetbalbond KNVB is sinds oktober extra actief om het onderwerp homoseksualiteit in de voetbalwereld bespreekbaar te maken. Zo is onder meer het actieplan 'Voetbal voor iedereen' gepresenteerd. MVV en ADO Den Haag zijn twee clubs die het voortouw nemen.

Van en voor iedereen
Over de acceptatie door de harde kern van ADO-fans maakt Den Heijer zich in ieder geval geen zorgen. "Ik denk dat ze er best aan moeten wennen, maar alles went. Toen we ons idee hadden zijn we eerst met het management van ADO Den Haag gaan praten. Ze zeiden meteen: 'ADO een club is van en voor iedereen. Onze zegen heb je'. Wat ik begrepen heb heeft zowel ADO als MVV behoorlijk positief gereageerd op het actieplan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen