Sport23 feb '12 16:14

Schaatsbond hoopt op nieuw Thialf buiten Friesland

Auteur: Pieter van den Akker

De schaatsbond KNSB hoopt dat er buiten Friesland alsnog een nieuw nationaal ijsstadion komt.

Door Edwin Driessen

Provinciale Staten van Friesland haalde woensdag een streep door de plannen van een nieuw Thialf in Heerenveen. Dit tot teleurstelling van KNSB-directeur Arie Koops: "Ik hoop dat andere gemeenten nu gaan meedoen in de race voor een nieuw Thialf."

Prijskaartje
Aan het nieuwe Thialf hangt een prijskaartje van 100 miljoen euro. De provincie Friesland zou daarin 40 miljoen moeten bijdragen. Maar Provinciale Staten vinden het project te duur en geven de voorkeur aan nieuwbouw. De kosten hiervan worden geschat op 50 miljoen. De verbouwing moet in 2015 klaar zijn.

Verouderd
Met name in Rusland en Kazachstan is de afgelopen jaren veel geld geïnvesteerd in nieuwe stadions. De KNSB vreest dat een verbouwing van Thialf niet voldoende zal zijn om de concurrentie met deze landen aan te gaan. Directeur sport Arie Koops: "Het huidige Thialf staat er al sinds het seizoen 1985-1986 en is toen ook al op de plaats gekomen waar toen de oude ijsbaan lag. De ontvangstruimtes voor gasten zijn nu hopeloos verouderd en de mogelijkheid om topsport te bedrijven zijn niet optimaal."

Nieuwbouw
Volgens Koops is nieuwbouw gewenst als het schaatsen in Nederland zich wil blijven ontwikkelen. Hij hoopt daarom op nieuwbouwplannen in andere steden.

"Er zijn het afgelopen jaar al diverse gesprekken met kandidaten geweest", zegt Koops. "Rotterdam en Den Haag hadden bijvoorbeeld interesse. Nu nieuwbouw in Heerenveen niet doorgaat, hoop ik dat de diverse plannen concreet worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen