Sport16 okt '11 08:54Aangepast op 16 okt '11 18:08

Nederland is wereldkampioen

Auteur: BNR Webredactie

Vannacht heeft Nederland in Panama de WK-honkbalfinale gewonnen tegen 25-voudig wereldkampioen Cuba. Het is de eerste wereldtitel voor Oranje.

De finale begon vier uur later dan gepland vanwege de regen die Panama-Stad urenlang teisterde, maar de Oranjeploeg en bondscoach Brian Farley lieten zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze versloegen Cuba met 2-1. Oranje was op het WK nog nooit verder gekomen dan de vierde plaats.


Punten
Sidney de Jong en Curt Smith waren verantwoordelijk voor de Nederlandse punten. Rob Cordemans speelde op de heuvel bij Oranje een bijna foutloze wedstrijd. De bijna 37-jarige Schiedammer hield het ruim zeven innings vol.

Feestje
De honkballers vierden de overwinning op het veld van het Rod Carew-stadion in Panama-Stad. De spelers en stafleden van Oranje toonden de beker aan de tientallen Nederlandse fans in het honkbalstadion en lieten zich uitgebreid bejubelen.

"De ambassade en het consulaat hadden zo'n 200 mensen uitgenodigd en daarmee staan we nu nog steeds feest te vieren op het veld'', zei teammanager Tjerk Smeets ruim een uur na de wedstrijd. "Wij kennen hen niet en zij ons niet, maar ze hebben Oranje aan en dus wordt er gefeest. Met champagne? Die is al lang op.''

'Gouden hoofdstuk'
Minister Edith Schippers van Sport is enthousiast over de historische prestatie van de honkballers: "Het honkbalteam heeft een gouden hoofdstuk toegevoegd aan de Nederlandse sportgeschiedenis. Het is een unieke prestatie, sportief en mentaal. Als je binnen twee dagen twee keer van honkbalgrootmacht Cuba weet te winnen, ben je echt de allerbeste."

Wedstrijden
De weg naar de wereldtitel zag er zo uit:

Eerste ronde: Nederland - Taiwan 2-1, Nederland - Griekenland 19-0, Nederland - Japan 5-2, Nederland - Puerto Rico 5-0, Nederland - Verenigde Staten 7-5, Nederland - Canada 4-5, Nederland - Panama 7-3.

Tweede ronde: Nederland - Zuid-Korea 5-1, Nederland - Australië 2-1, Nederland - Cuba 4-1, Nederland - Venezuela 12-2.

Finale: Nederland - Cuba 2-1.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen