Sport12 nov '12 11:17Aangepast op 12 nov '12 11:45

'Andy van der Meijde is ideale jeugdtrainer'

Auteur: Pieter van den Akker

Sex, drank en drugs ruïneerden het leven van Andy van der Meijde. Toch is de oud-Ajacied de ideale jeugdtrainer. Dat zegt Thijs Slegers, schrijver van Geen Genade, de biografie van Andy van der Meijde.

Van der Meijde vraagt totaal niet om medelijden in Geen Genade, zegt VI-journalist Thijs Slegers op BNR. "Hij wil slechts vertellen hoe het ook kan gaan: 'pas op wat je doet'. Of je nu een getalenteerde zanger, acteur, voetballer of tennisser bent: je moet stevig in je schoenen staan en de zorg van mensen om je heen toelaten.”

Kopje onder
Aan het begin van deze eeuw leek Van der Meijde nog voorbestemd om de absolute top te halen. Hij was onbetwist basisspeler bij Ajax, dwong een toptransfer af naar Inter Milaan en was een vaste kracht in Oranje. Toch ging het mis en haalde van der Meijde enkele jaren later alleen nog maar de krant als middelpunt van schandalen. Hij ging haast kopje onder door alles te doen wat god verboden heeft.

Inmiddels is hij in een rustiger vaarwater gekomen, met een nieuwe vriendin aan zijn zijde. Hij volgt bij de KNVB een opleiding tot jeugdtrainer. Of Slegers hem als trainer kan aanraden? "Zeker weten. Hij is niet alleen een geweldige voetballer geweest. Andy van der Meijde heeft ondanks zijn rare capriolen zeven hoofdprijzen gewonnen en hij heeft 250 wedstrijden op topniveau en een EK gespeeld. Dat wil ik even gezegd hebben."

Ideale trainer
Kortom, zegt Slegers, Van der Meijde kan jongens uitleggen hoe je moet leren voetballen. "Hij is een goed voorbeeld in wat hij deed: buitenspeler zijn. Hij kan ook signalen herkennen bij kinderen als het niet goed gaat. Dat heeft ‘ie zelf ook voortdurend meegemaakt. Ik denk wel dat hij een ideale is.”

Zijn terugkeer in Nederland bij PSV staat veel voetballiefhebbers nog helder voor de geest. Iets te zwaar en met Ajax-tattoo werd hij het mikpunt van spot. Onder andere bij het tv-programma Voetbal International en René van der Gijp (audiofragment). Slegers daarover: “Laten we vooropstellen dat Andy van der Meijde hier zelf waanzinnig hard om kan lachen. Dat vindt 'ie heel erg leuk, want het is ook gewoon zo. Van der Meijde loopt niet weg voor de werkelijkheid."

Zoenen
Slegers bezocht hem meerdere keren toen Van der Meijde bij het Engelse Everton speelde. “We gingen wel stappen, maar niet in nachtclubs. Hij ging bijvoorbeeld wel in Liverpool naar Matthew Street. Een straat met 80 kroegen waar de ‘normale’ mensen – niet de hele rijken – op stap gaan. Daar stond hij dan ook wel ineens te zoenen met een meisje. De volgende ochtend zei hij tegen mij dan ‘ ik snap er niks van hoe ik iedere keer in die tabloids terecht kom. Dat zei hij met een knipoog, maar het interesseerde hem op een gegeven moment gewoon niet meer."

Slegers ging met de oud-Ajacied op stap ‘zoals je met een voetballer niet op stap gaat’. “Normaal kom je dan in een heel duur restaurant of aan een VIP-tafel in een discotheek, maar met Andy was het gewoon normaal vermaak. Heerlijk."

Gelukkig
Wie denkt dat Van der Meijde zijn bijzonder openhartige verhaal heeft gedaan om veel geld te verdienen heeft het mis, zegt Slegers. "Het boek heeft absoluut geen financieel motief, anders had ik het niet gedaan. Punt 1: in Nederland moet je er wel héél veel van verkopen, wil je rijk worden van een boek. En 2: Andy heeft geen financiële problemen. Hij woont in een prachtig huis, heeft een mooie auto voor de deur staan. Alleen zijn het geen Ferrari’s, Lamborghini’s en rolexen meer. Maar dat hoeft ‘ie ook niet meer. Hij is gelukkig."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen