Sport5 dec '11 10:16Aangepast op 5 dec '11 17:41

Wolfsen schuwt geen middel tegen raddraaiers [video] [update]

Auteur: Pieter van den Akker

Een lang stadionverbod. Dat is volgens de Utrechtse burgemeester Wolfsen de passende "beloning" voor de Utrechtse relschoppers die zich zondag misdroegen.

Burgemeester Aleid Wolfsen sluit qua maatregelen tegen raddraaiers niets uit. Er zouden eventueel billboards kunnen worden ingezet om relschoppers op te sporen.

Wolfsen: "De woede is groot. Als mensen zich zo ernstig misdragen in en rondom een stadion, moet je daar krachtig tegen optreden. Mensen ergeren zich daar mateloos aan."

Schuld van Wolfsen
De supporters van FC Utrecht zijn op hun beurt woedend op Wolfsen. Zij vinden dat hij niets heeft gedaan toen hooligans van FC Twente zondag vuurwerk gooiden in een vak waar jeugdige Utrechtfans zaten.

Voorzitter Hans van Maanen van de supportersvereniging van FC Utrecht: "Als het vak was ontruimd, hadden deze rellen nooit plaatsgevonden." Volgens de supporters is het de schuld van Wolfsen dat er na de wedstrijd rellen uitbraken waarbij agenten gewond zijn geraakt.

Wolfsen benadrukt dat hij niet gaat over de gang van zaken binnen het stadion: "In het stadion is de club altijd verantwoordelijk. (......) En daarbuiten de politie. Dus voor wie van buiten naar binnen gaat, is de club verantwoordelijk." Volgens de burgemeester moeten die verantwoordelijkheden niet door elkaar gaan lopen.

Risicoanalyse
Volgens de politie is het risico van de wedstrijd niet te laag ingeschat. "Het risico dat zich nu heeft voorgedaan, zou niet uit de voorinformatie zijn gebleken", zegt politiewoordvoerder Johan van Renswoude. Volgens hem wordt er bij eredivisiewedstrijden geregeld vuurwerk afgestoken. "Dat er nu op deze manier op werd gereageerd door de Utrecht-supporters, dat gaat alle perken te buiten en is buiten alle proporties."

Goeden en de kwaden
De KNVB liet maandag weten dat de bond vindt dat goedgezinde supporters niet de dupe mogen worden van voetbalfans die zich misdragen. "De goeden mogen niet lijden onder de kwaden.'' De KNVB vindt het belangrijker dat relschoppers keihard worden aangepakt en niet meer in het stadion kunnen komen.

Camerabeelden bestudeerd
Een rechercheteam van de politie in Utrecht gaat de camerabeelden bestuderen, die zondag in en buiten het stadion van FC Utrecht zijn gemaakt. De politie hoopt zodoende elke relschopper te kunnen identificeren, waarna aanhoudingen zullen volgen. Twee mannen zijn zondag al opgepakt en zitten vast.

Vijf agenten gewond
Bij de rellen raakten vijf agenten lichtgewond. Politiepaarden bleven ongedeerd. Twee agenten voelden zich zo in het nauw gedreven door de hooligans dat waarschuwingsschoten zijn gelost.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen